RSS

BERCERITA TENTANG JODOH…

09 Feb

Jodoh seperti rezeki, ia telah ditentukan. Namun, kita tidak tahu apa yang telah ditentukan oleh Allah. Dengan berpegang pada hakikat itu kita diperintahkan-Nya agar berusaha.

Carilah jodoh yang baik, carilah rezeki yang baik dengan jalan yang baik juga. Siapa jodoh kita? Berapa banyak rezeki kita? Dan bila? Itu bukan kerja kita. Itu ketentuan Allah. Milik kita hanya usaha.

Jadi, berusahalah dengan baik, Allah pasti tidak akan mengecewakan kita. Wajib menerima takdir tidak menolak kewajiban untuk mentadbir.

“Dulu saya tidak pernah melihat wajah bakal isteri saya,” kata seorang abang yang sangat saya hormati.

“Pelik tu bang. Bagaimana jodoh abang diaturkan?”

“Ikut pilihan guru agama yang mengajar saya,” jawabnya pendek.

“Mengapa tidak mahu melihat wajahnya? Kan itu dibenarkan oleh syariat? Barangkali sebab waktu itu tidak ada ruangan sosial seperti Facebook dan Twitter?” gurau saya.

“Memang belum ada. Tetapi ada cara lain. Gambar dan cara-cara yang lain ada, tetapi sebenarnya ada sebab lain…”

 

Dalam diam, saya rasa hairan. Wajahnya saya tenung. Dia orang yang sangat saya hormati. Sahsiah dan kepimpinannya sangat menawan hati. Tentu ada sebab yang solid untuk dia bersikap demikian.

“Sebelum aktif sebagai aktivis Islam seperti sekarang, saya pernah menjalin hubungan cinta. Dia teman lama sejak di sekolah rendah lagi,” jelasnya dengan tenang.

“Habis mengapa putus?”

“Kami putus kerana dia ada jalan tersendiri. Saya ajak bersama saya dalam perjuangan Islam ini tetapi dia selesa dengan gayanya. Lepas, bebas. Jadi kami berpisah setelah 10 tahun bercinta.”

Wah, ini kisah cinta yang  dramatik! Saya tidak sangka sama sekali dia yang selama ini kelihatan begitu iltizam, tegas dan berwibawa pernah melalui tragedi cinta.

 

Isteri Amanah

“Itu kisah sebelumnya. Tetapi bagaimana dengan kisah pertemuan dengan isteri abang sekarang?” kata saya beralih kepada maksud asal pertanyaan.

“Setelah putus, abang terus pinta guru agama carikan jodoh. Ingin fokus kepada gerakan dan amal Islami tanpa diganggu gugat lagi oleh emosi cinta.”

“Tetapi mengapa abang tidak mahu melihat bakal isteri pilihan guru? Tidak dibenarkan?”

“Itu keputusan personal saya. Guru memberi kebebasan. Mahu melihat dulu, silakan. Tidak mahu, tidak mengapa.”

“Dan abang memilih untuk tidak melihat. Kenapa?”

“Eh, kamu masih tegar dengan soalan asal? Begini, bekas kekasih abang dulu sangat cantik. Abang takut perasaan abang diganggu oleh godaan perbandingan. Takut-takut, bakal isteri tidak secantik kekasih lama. Jadi abang tekad, nikah terus tanpa melihat wajahnya.”

Saya terkesima sebentar dan dengan pantas saya bertanya kembali, “Tetapi abang akan terpaksa juga membuat perbandingan setelah bernikah bukan? Setelah nikah, abang akan melihat wajahnya. Dan ketika itu mahu tak mahu godaan perbandingan akan datang juga.”

Sekali lagi dia senyum. Matanya bersinar-sinar dengan keyakinan. Jauh di lubuk hati, saya mengakui, dia memang bercakap dari hatinya.

“Amat jauh bezanya antara membandingkan wanita lain dengan bakal wanita yang akan kita nikahi dengan wanita yang telah kita nikahi…”

Pendek dia menjawabnya, namun terus menusuk ke hati saya. Tanpa saya pinta dia menyambung, “Apabila seorang wanita telah kita nikahi dengan sah, dialah wanita yang diamanahkan oleh Allah untuk kita bimbing dan pimpin menuju syurga. Nasib kita dunia dan akhirat sangat berkait rapat dengannya. Dia adalah jodoh yang ditakdirkan buat kita. Dialah wanita yang pasrah dan menyerah kepada kita atas nama Allah. Pada waktu itu, bagaimanapun keadaan wajahnya, siapa pun dia, sudah menjadi soal kedua.”

 

 

Cantik Itu Relatif dan Subjektif

“Abang tidak takut, kalau tiba-tiba wajah atau keadaannya tidak serasi dengan cita rasa abang? Maksudnya, er… er… kita masih manusia bukan?” saya menduga hatinya.

Dia ketawa tiba-tiba.

“Ya, kita masih manusia. Tetapi kita bukan sekadar manusia. Kita hamba Allah dan khalifah. Isteri ialah teman kita untuk memikul amanah dua misi berat itu. Untuk melaksanakannya, kita bukan hanya perlukan kecantikan seorang wanita, tetapi ilmunya, akhlaknya, sifat pengorbanannya dan kesetiaannya.”

“Jadi, untuk itu kecantikan tidak penting?”

“Semua yang datang daripada Allah ada kebaikannya. Namun ingat, Allah lebih tahu apa yang baik untuk kita berbanding kita sendiri. Sesiapa yang tekad menjadi hamba Allah dan khalifah, pasti tidak akan dikecewakan-Nya. Orang yang baik berhak mendapat yang baik, bukan begitu?”

“Bukan yang cantik?” jolok saya lagi.

“Cantik itu relatif dan sangat subjektif. Beauty is in the eye of the beholder, bukankah begitu? Cita rasa manusia tentang kecantikan tidak sama. Malah ia juga berubah-ubah mengikut masa, usia dan keadaan. Tetapi yang baik itu mutlak dan lebih kekal sifatnya,” balasnya dengan yakin.

“Maksud abang?”

Dia diam. Termenung sebentar. Mungkin mencari-cari bahasa kata untuk menterjermahkan bahasa rasa.

“Kecantikan seorang wanita tidak sama tafsirannya. Orang budiman dan beriman, menilai kecantikan kepada budi dan akhlak. Pemuja hedonisme dan materialisme hanya fokus kepada kecantikan wajah dan daya tarikan seksual.”

Ketika saya ingin menyampuk, dia menambah lagi, “Cantik juga relatif mengikut keadaan. Jelitawan sekalipun akan nampak hodoh dan membosankan apabila asyik marah-marah dan merampus. Sebaliknya, wanita yang sederhana sahaja wajahnya akan nampak manis apabila sentiasa tersenyum, sedia membantu dan memahami hati suami.”

“Oh, betul juga tu!” kata saya. Teringat betapa ada seorang kenalan yang sering mengeluh tentang isterinya, “Sedap di mata tetapi sakit di hati…”

 

Wasilah Memilih Jodoh

“Bagaimana sebaik selepas berkahwin? Tak terkilan?” ujar saya dengan soalan nakal.

“Memang dari segi kecantikan, isteri abang sekarang biasa-biasa sahaja.”

“Maksudnya yang dulu lebih cantik?”

“Kamu ni, fikirannya masih berkisar dan berlegar-legar di situ juga. Ingat, yang biasa-biasa akan jadi luar biasa cantik apabila makin lama kita bersama dengannya. Itulah pengalaman abang. Hari ke hari, kecantikan isteri semakin terserlah. Entahlah, apa yang Allah ubah. Wajah itu atau hati ini?”

Wah, dia seakan berfalsafah! Kata-katanya punya maksud yang tersirat.

“Apa kaitannya dengan hati?” layan lagi. Ingin saya terus mencungkil mutiara hikmah daripadanya.

“Kalau hati kita indah, kita akan sentiasa melihat keindahan. Sebaliknya kalau hati rosak, keindahan tidak akan ketara, sekalipun sudah tampak di depan mata. Atau kita mungkin akan mudah bosan dengan apa yang ada lalu mula mencari lagi. Percayalah, orang yang rosak hatinya akan menjadi pemburu kecantikan yang fatamorgana!”

‘Ah, tentu dia bahagia kini!’ bisik hati saya sendiri.

“Apa panduan abang jika semua ini ingin saya tuliskan?”

“Pilihlah jodoh dengan dua cara. Pertama, jadilah orang yang baik. Insya-Allah, kita akan mendapat jodoh yang baik. Kedua, ikutlah pilihan orang yang baik. Orang yang baik akan memilih yang baik untuk jadi pasangan hidup kita.”

 

Jadi Orang Baik dan Pilihan Orang Baik

“Tapi bang, ramai yang menolak kaedah kedua. Kata mereka, mana mungkin kita menyerahkan hak kita memilih jodoh sendiri kepada ibu bapa, guru atau individu-individu lain sekalipun mereka orang yang baik-baik.”

“Tak mengapa. Kalau begitu, cuna cara pertama, jadilah orang yang baik.”

“Itu susah bang. Bukan mudah hendak menjadi orang yang baik. Ia satu proses yang panjang dan sukar menentukan apakah kita sudah jadi orang yang baik atau belum.”

Abang tersenyum lantas berkata, “Kamu menyoal bagi pihak orang lain bukan?”

Saya diam. Dalam senyap saya akui, inilah soalan yang sering diajukan oleh para remaja di luar sana.

“Kedua-dua cara itu boleh dijalankan serentak. Maksudnya, jika kita berusaha menjadi orang yang baik, insya-Allah, Allah akan kurniakan kita jodoh yang baik melalui pilihan orang baik. Ataupun kita berusaha menjadi orang yang baik sambil mencari orang yang baik sebagai jodoh, dan nanti pilihan kita itu direstui oleh orang yang baik!”

Wah, kedengaran berbelit-belit ayatnya, namun jika diamati ada kebenarannya.

“Tetapi ada juga mereka yang menolak pilihan orang yang baik bukan?”

“Kerana mereka bukan orang baik,” jawabnya pendek.

“Bukan, bukan begitu. Bolehkah terjadi orang baik menolak pilihan orang yang baik?”

“Ya, tidak mengapa. Tetapi mereka tetap menolaknya dengan cara yang baik. Itulah yang terjadi kepada seorang wanita yang bertanyakan haknya untuk menerima atau menolak jodoh yang dipilih oleh ibu bapanya kepada Rasulullah s.a.w.”

“Apa hikmah di sebalik kisah itu bang?”

“Kita boleh melihat persoalan ini dari dua dimensi. Pertama, mungkin ada anak-anak yang tidak baik menolak pilihan ibu bapa yang baik. Hikmahnya, Allah tidak mengizinkan orang yang baik menjadi pasangan orang yang tidak baik. Bukankah Allah telah berjanji, lelaki yang baik hanya untuk wanita yang baik dan begitulah sebaliknya?”

Saya terdiam. Benar-benar tenggelam dalam fikiran yang mendalam dengan luahan hikmah itu.

 

Jodoh Urusan Allah

“Dan mungkin juga anak itu orang baik tetapi ibu bapanya yang tidak baik itu memilih calon yang tidak baik sebagai pasangannya. Maka pada waktu itu syariat membenarkan si anak menolak pilihan ibu bapanya. Ya, itulah kaedah Allah untuk menyelamatkan orang baik daripada mendapat pasangan hidup yang jahat.”

“Bagaimana pula jika anak itu baik, dan ibu bapanya pun baik serta calon pilihan ibu bapanya juga baik, tetapi urusan pernikahan masih terbengkalai. Apa maknanya?” tanya saya inginkan penjelasan muktamad.

“Itulah takdir! Mungkin Allah menentukan ‘orang baik’ lain sebagai jodohnya. Sementara orang baik yang dicadangkan itu telah Allah tentukan dengan orang baik yang lain pula!”

Tiba-tiba saya teringat bagaimana Hafsah yang dicadangkan untuk menjadi calon isteri Sayidina Abu Bakar oleh ayahnya Sayidina Umar tetapi ditolak. Akhir Hafsah bernikah dengan Rasulullah s.a.w. Kebaikan sentiasa berlegar-legar dalam kalangan orang yang baik!

“Jodoh itu urusan Allah. Sudah dicatat sejak azali lagi. Tetapi prinsipnya tetap satu dan satu itulah yang wajib kita fahami. Orang yang baik berhak mendapat jodoh yang baik. Cuma sekali-sekala sahaja Allah menguji orang yang baik mendapat pasangan hidup yang jahat seperti Nabi Lut mendapat isteri yang jahat dan Asiyah yang bersuamikan Firaun laknatullah.”

“Apa hikmahnya kes yang berlaku sekali-sekala seperti itu?”

“Eh, abang bukan pakar hikmah! Tetapi mungkin Allah hendak meninggikan lagi darjah dan darjat orang baik ke tahap yang lebih tinggi.”

“Hikmah untuk kita?”

“Jika takdirnya pahit untuk kita, terimalah sebagai ubat. Katalah, kita sudah berusaha menjadi orang yang baik dan kita telah pun bernikah dengan pilihan orang yang baik, tetapi jika takdirnya  pasangan kita bermasalah… bersabarlah. Katakan pada diri bahawa itulah jalan yang ditentukan oleh Allah untuk kita mendapat syurga. Maka rebutlah pahala sabar dan redha seperti Nabi Lut dan Nabi Ayyub atau kesabaran seorang isteri bernama Siti Asiah.”

Tok, tok, tok. Tiba-tiba pintu bilik tulis saya diketuk. Wajah watak “abang bayangan” saya pergi tiba-tiba. Tersedar saya daripada lamunan yang panjang. Wajah isteri terserlah di sebalik pintu. Sebalik melihatnya terdetak dalam hati sendiri, apakah aku telah menjadi insan yang baik untuk memperbaikinya?

Ah, hati dilanda bimbang mengingatkan makna satu ungkapan yang pernah saya tulis dahulu: “Yang penting bukan siapa isterimu semasa kau nikahinya, tetapi siapa dia setelah menikah denganmu. JAdi, janji Allah tentang lelaki yang baik untuk wanita yang baik bukan hanya berlaku pada awal pernikahan, tetapi di pertengahannya, penghujungnya malah sepanjang jalan menuju syurga!”

P/S

Nota hati: Pulang dari Kelantan hujung minggu lalu dengan badan yang sarat dengan keletihan. Namun hati dan fikiran sarat dengan iktibar dan pengajaran.

Berlegar di sekitar kuliah Hari Jumaat di bandar KB, mendengar. merasa dan melihat. Yang indah, bukan tanahnya, tetapi manusia yang menegakkan hukum Allah di atasnya.

Mungkin sesuatu yang kelihatan sederhana pada pandangan mata, tetapi sangat cantik bila dipandang dengan mata hati. Begitulah rasa hati… semoga kita semua kembali kepada Ilahi, kerana di sana ada keindahan yang hakiki dan abadi.

Berfikir tentang jodoh anak-anak, adalah satu cabaran yang dipenuhi pelbagai misteri. Ia sukar ditebak dan diduga. Namun, pesan saya cuma satu… untuk anak sendiri dan anak-anak di luar sana, ikutlah syariat, pasti selamat. Islam itu sejahtera. Tidak ada kebahagiaan tanpanya.

Ya, kesalahan dan kesilapan boleh berlaku –  ada ampun, maaf dan taubat di situ. Namun mukmin sebenar tidak akan jatuh dalam lubang yang sama dua kali. Cukup hanya sekali… pertama, kerana kejahilan. Maka belajarlah. Kalau kedua, itu kerana kedegilan. Hubaya-hubaya, kekadang harga yang ditagih untuk ‘membetulkannya’ terlalu pedih dan menyakitkan.

Belajarlah melakukan yang benar dan betul buat pertama kali. Itu yang terbaik. Tetapi jika tidak, cubalah membetulkannya buat kali kedua, ketiga dan seterusnya. Jangan jemu untuk cuba melakukan yang terbaik, kerana kata bijak pandai: Kebaikan itu perlu dimulakan berkali-kali!

 

 
323 Comments

Posted by on 9 February 2011 in Kemudi Hati

 

Tags: , , , , , ,

323 responses to “BERCERITA TENTANG JODOH…

 1. johari atan

  9 February 2011 at 11:54 am

  …………………………terima kasih ustaz…hati saya ‘menangis lega’ setelah membaca kata2 ‘abang’ ustaz….syukran,syukran…..

   
 2. siti

  9 February 2011 at 12:12 pm

  Salam,ust..saya sedang berusaha memperbaiki diri utk menjadi manusia yg baik.saya mulakan dgn berbuat baik dan ikhlaskan hati pada org sekekliling.dlm waktu yg sama sy memohon pertolongan Allh.sesekali saya ragu2 dan merasai bahawasanya sy bukanlah sebaik spt yg sy tonjolkan.kdg2 sy rasa spt menipu diri sendiri.adakah ini mainan perasaan atau mainan iblis.mohon ust memberi sedikit nasihat.terima kasih.

   
 3. FAM

  9 February 2011 at 12:23 pm

  terkesan sungguh!
  berharap menjadi orang baik kerna sungguh indah berdamping dengan orang baik…
  bukan aku ingin didampingi, tapi ingin mendampingi..
  kerna orang yang baik bersama orang yang baik juga…
  kebaikan berlegar-legar bersama orang baik

   
 4. AizatZainudin103

  9 February 2011 at 12:30 pm

  Assalamu’alaikum ustaz.,

  SubhanAllah, sungguh menarik dan bermanfaat karya ustaz. ana sentiasa suka penulisan ustaz, dan ana akan baca sampai bila2. mohon untuk share di blog saya ye ustaz? syukran.,

   
 5. zo90

  9 February 2011 at 12:31 pm

  salam alayk~

  artikel ini zup menyusup masuk di dalam dada. trasa zuq indahnya bila kita kembali kepada Tuhan dan percaya dengan janji-janjiNya, insyaALLAH.

  terima kasih atas perkongsian kali ini. Sy betul2 terharu dengan ilham yg diberikan oleh “abang bayangan” dalam memahami hikmah yg ingin disampaikan oleh Allah kepada hamba-hambaNya dalam menjalani kehidupan ini.

  sy sebagai remaja (or as a young adult) banyak memerhati kelakuan rakan2 sebaya di sekeliling sy. dan sy pasti Allah punya rencana yg baik untuk hambaNya yg baik, insyaALLAH.

  ad seorang kawan pernah berkongsi :

  “If you desire Allah swt to be persistent in granting you the thing you love, be persistent in doing the thing He loves” – Imam Ahmad ibn Hanbal-

  syukran jaziilan, ustaz =)

   
 6. intan

  9 February 2011 at 12:50 pm

  jazakallahu khair..

   
 7. nazirahnazir

  9 February 2011 at 12:51 pm

  ~sarat dgn hikmah ‘abang bayangan’ ustaz tu….
  ~syukran ustaz pahrol…
  ~moga sentiasa diberi peluang dan ruang oleh Allah utk terus menulis….

   
 8. SiNoMoSa

  9 February 2011 at 1:15 pm

  Assalammualaikum ustaz,

  Alhamdulillah membacanya menjadikan hati saya semakin redha dan tidak mahu sombong dengan takdir Allah..

   
 9. intan maisarah binti mohd helmi

  9 February 2011 at 1:24 pm

  salam, saya mohon untuk save entry ini dalam komputer.

   
 10. masyita

  9 February 2011 at 1:30 pm

  Subhanallah..

  Entri yg baik dr ustaz…terima kasih..mohon dikongsi bersama rakan2 seperjuangan…

   
 11. Sarah Basri

  9 February 2011 at 1:35 pm

  Sangat mengesanlah entri-entri di GentaRasa ni. Semoga ustad diberi kemudahan untuk menempuh hari-hari mendatang.

  Membantu menenangkan hati pembaca, InsyaAllah akan ada balasan terbaik dari Allah.

  Terus menulis Ya Ustaz.. ^___^

   
 12. wanabdbaith

  9 February 2011 at 2:01 pm

  Assalamualaikum wbt ustaz, ana minta izin untuk copy artikel ini ye. Terima kasih ^^,

   
 13. zimah

  9 February 2011 at 2:08 pm

  sejuk hati membaca artikel ni.masih ada jalan untukku….

   
 14. syikin

  9 February 2011 at 2:45 pm

  as salam ust..

  mohon izin share dgn rakan2..

  terima kasih

   
 15. intan farhana

  9 February 2011 at 3:03 pm

  Assalamualaikum…sy mohon izin untuk save bacaan ini dlm komputer..

   
 16. saya

  9 February 2011 at 3:20 pm

  Nice one^^

   
 17. kesidang

  9 February 2011 at 3:39 pm

  bagaimana mahu mendapat yang baik
  kalau diri belum cukup baik
  bagaimana menjadi baik
  kalau masih tak baik-baik

  asal kita memang baik-baik
  moga akhirnya baik-baik aja
  lebih baik jadi orang baik
  daripada jadi orang yang tidak baik
  selalu fikir yang baik-baik
  kerana Allah itu Maha Baik
  agar kita dapat yang terbaik..insya Allah

   
 18. Jee Fauzia

  9 February 2011 at 3:40 pm

  syukran~~

  “…mukmin sebenar tidak akan jatuh dalam lubang yang sama dua kali…pertama, kerana kejahilan. Maka belajarlah. Kalau kedua, itu kerana kedegilan…”

  sgt terkesan d hati…mohon izin share ye ustaz…

   
 19. gentarasa

  9 February 2011 at 3:45 pm

  Dan sajak mu memang baik
  satu peringatan yang baik
  … insya-Allah, pembaca akan mendapat yang baik
  atas niat mu yang baik!

   
 20. cahaya

  9 February 2011 at 3:52 pm

  Assalamualaikum,

  saya baru pertama kali baca kt web nie…entri yg seronok dibaca n menenangkan…
  saya mintak izin untuk share entri nie..untuk blog saya ….
  terima kasih..ustaz…

  selamat berjaya n teruskan penulisan ustaz

   
 21. kesidang

  9 February 2011 at 4:09 pm

  pabila yang memberi adalah hati
  maka yang menerima adalah hati
  ustaz telah memberi ‘hati’
  maka yang menerima adalah ‘hati’ kami..insya Allah

  tq ustaz yang baik…..ei…berapa banyak baik daaaa….

   
 22. darwisyah sakinah

  9 February 2011 at 4:31 pm

  SubhanAllah..
  terima kasih ustaz..entah kali keberapa ana jatuh cinta dgn karya-karya ustaz..terutama sekali dlm majalah Solusi..
  ana harap ustaz dpt teruskn dakwah penulisan buat para remaja yg lalai d luar sana…dan juga sbgai peringatan buat daie dan daieah dlm menegakkan agama..insyaALLAH…

   
 23. Khairul Akmal Rahimi bin Ahmad Kamil

  9 February 2011 at 4:33 pm

  Alhamdulillah…. Terima kasih wahai ayah kepada SIRRI…
  Saya hargai.. namun saya masih hadapi masalah.. apa perlu saya buat terhadap wanita tersebut apabila dia kurang memahami karier saya yang sibuk, perlukah saya tinggalkan dia, kerana jika saya tinggalkan dia, saya bimbang akan berlaku sesuatu yang tidak diingini. Lagipun dia yang berkata dia cintakan saya… Semakin pening kepala bila memikirkannya.

   
 24. Sara Maya

  9 February 2011 at 4:41 pm

  Terima kasih atas p’kongsian ini…B’jujuran air mata sy m’baca coretan ini…Semoga sy akan terus kuat melalui hidup ini dgn b’sandarkn pd Allah…

   
 25. qma

  9 February 2011 at 4:45 pm

  assalamualaikum ustaz…
  sangat berharap agar dapat membimbing diri menjadi orang yang baik dan dikelilingi orang yang baik..

  semoga sentiasa diberi pentunjuk dan dilindungi Allah..
  mohon di copy ea ustaz..~

   
 26. jah solehah

  9 February 2011 at 5:00 pm

  salam abuya,
  Wah, terima kasih sbb ingtkan kami. susah jgk nak ‘merasa’ sbb x smpai masanya lagi. I.ALLAH kalo kita ikut nasihat jd org yang baik maka nanti kita ready akan sgala dugaan ALLAH. bkn kawen je kan? kan?kan? jd org baik ni banyak lg dugaannye…mgkn kalo usia jah ni dugaan jd pelajar,anak, hamba yg soleh. tp akan dtg…isteri yang solehah plak. doakan kami ea buya.

   
 27. Zeid

  9 February 2011 at 5:52 pm

  Minta izin ya Ustaz, saya link kat facebook saya. Untuk tadzkirah saya dan kawan-kawan!

   
 28. atiqah

  9 February 2011 at 6:48 pm

  moga niat berbuat baik, menjd baik
  bila mana hari2 berbuat baik….

  niat berbuat baik, tdk menjd baik
  bila mana perbuatan baik ditangguhkan.

  bgmn kdg berbuat baik, kdg tdk..?
  Allahu Akbar… Kau Maha Tahu.

   
 29. BG

  9 February 2011 at 8:06 pm

  Subhanallah… terima kasih atas tazkirah ini.

  Bukan sedikit yang lupa, konsep ‘silap’ jodoh ini kadang-kadang sangat mencabar dan ramai yang menyerah kalah sebelum melangkah…

  Entry baru : Isteri tangkai jering vs suami kedekut

   
 30. asyraf

  9 February 2011 at 8:10 pm

  btl kata2 diatas…birapun kita anggap..apabila berjumpa seorg yg baik..tp hati xbaik xkemana….kata diatas sangat mendalam…..
  walau pun kita berniat baik….kadangkala Allah ingin menguji kita dgn ujian….bukan hanya didepan baik…tp hati seseorang itu xelok..xakan jadi perkahwinan….

  setiap perkara ader hikmahnyer…

   
 31. asyraf

  9 February 2011 at 8:11 pm

  n minta share….

   
 32. ~mira~

  9 February 2011 at 8:33 pm

  Assalamualaikum ustaz..
  mohon share dengan rakan-rakan ye ustaz..
  syukran

   
 33. nur fatihah

  9 February 2011 at 9:54 pm

  subhanAllah..penulisan yang menyentuh hati ustaz..jazakillah..doakan kami, mujahid dan mujahidah agama Allah ni beroleh jodoh yang baik..

   
 34. Muhammad 'Ariff

  9 February 2011 at 10:08 pm

  Satu perkongsian yang bermakna…

   
 35. falah

  9 February 2011 at 10:44 pm

  Salam.. syukran ustaz.. sangat terharu membacanya.. sambil membaca, sy menilai diri : adakah sdh cukup baik utk mendapatkan yg baik..
  ustaz, pohon pandangan, tempoh pertunangan adalah utk saling mengenali kan ustaz.. bagaimana jika salah seorangnya merasakan tidak yakin utk meneruskan hubungan tersebut setelah mengetahui perkara2 tidak baik tntg tunangnya.. perlukah dia memutuskan pertunangan..
  pohon jwpn.. krn sgt buntu..

   
 36. nurislam

  10 February 2011 at 12:09 am

  assalamualaikum

  alhamdulillah….semoga ilmu yang dikongsi akan memberi iktibar dan manfaat pada kita semua.insyaALLAH….sesungguhnya kita perlu meletakkan keyakinan kita pada RABB yang telah menetapkan jodoh setiap hamba di muka bumi ini.redha dengan setiap ketentuanNYA pasti akan memberi sejuta kemanisan dalam bahtera rumahtangga

   
 37. syuhada

  10 February 2011 at 12:16 am

  alhamdulillah..semasa saya membaca entry ustaz saya rasa gembira dan sebak.saya baru sahaja menyambut hari jadi dan saya cuba untuk memperbaiki diri. walaupun sudah pun melepasi umur 20 tahun..tapi masih banyak lagi kekurangan pada diri saya. saya masih lagi terkial-kial dalam usaha untuk menjadi lebih baik.Insyaallah dengan entry ustaz saya rasa semakin bersemangat.

   
 38. saya II

  10 February 2011 at 12:29 am

  macam mane jika ‘si tidak baik’ sudah bersatu dengan ‘yg tidak baik’.. selepas bersatu.. Allah maha kuasa diberinya hidayah kepada “si tidak baik”.. maka ‘si baik'(x brape nk baik sgt la..) pula bersama ‘yg tidak baik’.. ‘si baik’ berusaha mengajak ‘yg tidak baik’ kearah kebaikan.. tetapi tidak diendahkan.. “untuk mengubah seseorang kita perlu mengubah diri kita sendiri dahulu”.. kenyataan itu seperti tidak ada pada ‘si tidak baik’ yang telah berubah.. luluh hati ‘si baik’ melihat ‘yg tidak baik’ yang masih dengan caranya.. bagaimana??..

   
 39. amnaa

  10 February 2011 at 12:54 am

  Assalamual’km…..cukup menarik ustaz…sy mohon berkongsi setiap kata yg cukup penting & menarik selari dengan Islam kepada rakan2…terima kasih~

   
 40. umie suraya

  10 February 2011 at 9:13 am

  assalammualaikum ya ustaz… mohon share cerita ini… ^^

   
 41. noazhatori

  10 February 2011 at 9:50 am

  salam ustaz – terima kasih atas karya – terasa beban yang selama ni ditanggung terlepas begitu saja..

  minta izin copy utk sebaran ustaz – terima kasih sekali lagi..

   
 42. Habib Ahmad

  10 February 2011 at 10:21 am

  MAULIDUR RASUL SAW 1431: DI MASJID AL-FALAH USJ 9
  pada :
  1)
  ISNIN , 14 FEB 2011
  (11 RABIUL AWAL 1432)
  BERMULA JAM 6.00 PETANG

  BERSAMA
  – HABIB MAHDI BIN ABU BAKAR AL-HAMID
  – HABIB ALI ZAINAL ABIDIN AL-HAMID ,

  2)
  SELASA , 15 FEB 2011
  (12 RABIUL AWAL 1432)
  BERMULA JAM 3.30 PAGI
  QIYAMULLAIL
  &
  BACAAN BURDAH (oleh Kumpulan Nasyed Ahbab Mustofa)

  KAMI BERBESAR HATI MENJEMPUT ANDA SEKELUARGA KE MAJLIS INI …

  LAIN-LAIN MAJLIS ILMU : http://www.facebook.com/pages/PONDOK-HABIB/295419981998

   
 43. Siti

  10 February 2011 at 10:37 am

  Salam ustaz…ustaz jaga diri baik-baik. Insyaallah…segala usaha dan niat baik ustaz mendapat keberkatan daripada Allah jua. Maklumlah, resmi kehidupan, kan ustaz…dalam niat kita untuk menjadi baik, pasti dicelahi dengan mereka yang tidak memahami…yang mungkin juga menjadikan kita lebih memahami…menuntut kesabaran demi kesabaran daripada kita. Memberikan kita pelbagai pilihan…tetapi menuntut kita membuat pilihan yang terbaik berdasarkan pertimbangan ilmu dan iman…Ya Allah pujuklah hati ini, teguhkanlah hati yang berbolak-balik ini. Jernihkanlah hati ini dalam memahami ilmu dan petunjuk yang diberikan oleh-Mu melalui pelbagai cara. Terima kasih ustaz dengan ilmu yang sudi ustaz kongsi bersama walau dalam apa jua keadaan. Insyaallah, ilmu ini menjadi sokongan dalam memperkuatkan iman untuk menempuh universiti kehidupan yang diluar jangkauan akal. Innasolati wanusuki wamahyaaya wamamati lillaahi robbil a’alamiin. Hablum minallah…hablum minannas…

   
 44. SulamKaseh

  10 February 2011 at 11:17 am

  Syukur ya Allah, menemukan diriku dengan Genta Rasa ini.. sangat terkesan dengan pengisian yang di sajikan.. moga Allah mempermudahkan segala urusan ust, dan dapat memberikan manfaat buat semua.. Ameen Ya Allah..

  Moga jodoh yang telah di tentukan oleh Allah buatku, adalah insan yang terbaik buatku.. dan, moga berkekalan hingga ke Syurga.. Ameen..

   
 45. ummi niz

  10 February 2011 at 11:25 am

  Assalamualaikum ustaz,
  Mohon untuk copy dan share di blog dan rakan sekerja.
  Terima kasih atas artikel yang penuh hikmah dan menyusup terus ke jantung hati.
  Tepat dengan isu yang sedang didepani selama ini.

   
 46. Muhamad Anuar

  10 February 2011 at 12:36 pm

  Jodoh, rezeki, ajal dan pertemuan di tangan tuhan..

  Namun begitu kita sebagai hamba perlu berusaha sebaik mungkin untuk mendapatkan apa juga yang kita impikan..

  Setelah berusaha bersungguh-sungguh kita perlu berdoa semoga apa yang kita usahakan akan mendapat kejayaan seperti yang kita harapkan..

   
 47. adilah

  10 February 2011 at 12:37 pm

  Salam.mohon share dengan kawan2..artikel yg sgt terkesan di hati.

   
 48. butterfly

  10 February 2011 at 12:58 pm

  hi ustaz…sy sngt suka ngan penulisan ustaz ni..moga dpt diteruskan..minta izin copy artikel ni..:))

   
 49. sue

  10 February 2011 at 1:03 pm

  assalamualaikum wbt

  terima kasih atas perkongsian ini.. saya nak minta izin share untuk memetik kata2 hikmat di atas untuk dipaparkan di laman facebook saya…

  ia amat menusuk hati saya yang amat memerlukan panduan dalam hidup ini…

   
 50. mijae

  10 February 2011 at 2:13 pm

  rasa macam nak copy paste entri ni boleh ke tak? ke tak boleh? ke boleh ke tak?

   
 51. Redanna

  10 February 2011 at 2:47 pm

  Salam Ustaz,

  Masya Allah, an article of notes and wisdom. thank you.

  Appreciate if you can allow me to share this article in my blog.

  Regards,
  ANNA

   
 52. Mawar putih

  10 February 2011 at 3:58 pm

  Assalamualaikum,

  Sama seperti kisah saya..berkahwin tak jelas rupa paras suami,begitu juga sebaliknya tpi kami bahagia.24 thun hidup bersama dgn 6 org cahayamata.Kami pun melalui org tengah yg kami kenal budi pekertinya.Saya setuju dgn apa yg ditulis…

   
 53. Qistina

  10 February 2011 at 4:38 pm

  Artikel yang buat saya terfikir, cukup layakkah saya untuk menjadi suri hidup seorang pejuang. Jauh di sudut hati, saya tak bisa menafikan bahawa diri ini mendambakan insan yang mampu membimbing & memperbaiki diri ini ke arah yang lebih baik.

   
 54. hamba Allah

  10 February 2011 at 7:26 pm

  Nice~

   
 55. sinut

  10 February 2011 at 7:55 pm

  Salam ustaz.. Subhanallah.. maha suci Allah yang memberikan ustaz ilham dalam penulisan yg begitu menyentuh qalbu, terkesan sungguh. sy kini sedang mujahadah dlm proses membersihkan hati, bukan mudah ustaz, byk cabaran dan dugaan.. tp amat sukar sekali jika pasangan tak turut serta dalam mujahadah ini.. kekadang terfikir jg, aku ni mmg tak cukup baik untuk membuat pasanganku menjadi baik.. tp kata2 “keramat’ uztaz yg mengatakan pasangan yg baik bukan hanya berlaku di awal perkahwinan, d pertengahan malah sepanjang masa menuju ke syurga, akan sy yakini kebenarannya…INSYAALLAH…

   
 56. gentarasa

  10 February 2011 at 8:06 pm

  InsyaAllah, boleh.

   
 57. gentarasa

  10 February 2011 at 8:12 pm

  Salam,
  Sekali sekali Allah jadikan ‘si tak baik’ sebagai ujian kepada ‘si baik’, agar ‘sibaik’ jadi lebih baik. Allah uji kita, kita hamba… layak diuji. Tetapi lama kelamaan, Allah pisahkan juga ‘si tak baik’ dengan ‘si baik’ dengan cara yang ‘baik-baik’. Amin.

   
 58. gentarasa

  10 February 2011 at 8:14 pm

  Salam,
  Teruskan istikharah. Pinta kekuatan dan kepastian daripada Allah. Pasti ada jalan keluar yang diberikan oleh-NYa. Amin.

   
 59. gentarasa

  10 February 2011 at 8:15 pm

  Salam,
  Ya Allah, satukanlah mujahid dan mujahidah agam ini demi menegakkan kalimah-Mu. Amin.

   
 60. gentarasa

  10 February 2011 at 8:17 pm

  Salam Jah,
  Hafaz Quran tu dulu… Dah berapa juz? Jangan target hafiz pulak. Satu, satu… ikut aulawiyat.

   
 61. siti nuranie

  10 February 2011 at 8:29 pm

  Alhamdulillah..
  siraman2 ilmu yg xakan habis
  Syukran ustaz
  mhon copy utk disebar2kan..

   
 62. Khairul Akmal Rahimi bin Ahmad Kamil

  10 February 2011 at 9:25 pm

  insyaAllah… .huhu…..

   
 63. halizaliz

  10 February 2011 at 10:02 pm

  assalam ustz pahrol,

  thank u very much for this meaningfull entry. A person who does good things will be rewarded with good things. May Allah reward u with all good things…always……………..ustaz, u and ur family.

   
 64. Irdak

  10 February 2011 at 10:32 pm

  Hehe dengar tu jah. 😉

   
 65. biby

  10 February 2011 at 11:22 pm

  salam
  mohon copy ya…
  thnks=)

   
 66. kalamsuchi

  11 February 2011 at 8:42 am

  assalamualaikum w.b.t
  mamang pahrol,
  terima kasih atas panduan ya.

   
 67. zulfa

  11 February 2011 at 9:54 am

  Terima kasih Ust kerana sedikit sebanyak telah membuka minda saya..mohon share ye ust..

   
 68. Lailatul

  11 February 2011 at 11:22 am

  Salam Ustaz,

  Sy antara pembaca baru di laman ini..sungguh byk ilmu yg diperolehi..mohon keizinan ustaz utk berkongsi ilmu ini di facebook sy..tk..semoga sentiasa di rahmati Allah utk berterusan menulis hal2 memotivasikan.

   
 69. Iman P

  11 February 2011 at 11:35 am

  iman sokong apa yg buya nukilkan tu..
  yg penting kita jd baik dulu..
  cara yg kedua tu pun bagus juga,iman serahkan kat buya je.hehe..
  ok,buya jg diri.
  salam rindu.

   
 70. nezzaida

  11 February 2011 at 11:46 am

  Salam ustaz..
  mohon share ye. di fb dan blog…=)

  Terima kasih ustaz, kerana tulisan ustaz selalu memberi saya ruang dan jalan untuk tidak berputus asa dgn dugaan demi dugaan dalam hubungan saya dan orang yg saya selalu ingat dlm doa saya.. saya percaya dan yakin.. jodoh memang kuasa Allah… tapi saya akan tetap berusaha dan berdoa, jika si dia yang terbaik utk saya, kedua ibu bapa saya akan merestui juga hubgungan kami… jika tidak, saya berharap Allah memberi petunjuk yang terbaik untuk kami.. Amin….

   
 71. atehqshe

  11 February 2011 at 1:28 pm

  salam kenal ustaz..

  sy amat tertarik n3 pasl jodoh…
  minta keizinan untk paste keblog sy bolih..?
  semoga ianya memberi manfaat kpd semua…

   
 72. safimaria

  11 February 2011 at 1:59 pm

  satu penulisan yang cukup baik untuk dijadikan panduan hidup…

   
 73. siti rosiah

  11 February 2011 at 5:33 pm

  nak minta share ye ustaz…

   
 74. Zulaikha

  11 February 2011 at 8:36 pm

  Salam Ustaz.. terimakasih di atas entry ni.. tulisan ustaz tidak pernah mengecewakan.. Mungkin tanpa disedari, tulisan2 ustaz ini telah bnyk menolong org2 di luar sana.. terimakasih ustaz and keep up all your good deeds..

   
 75. gentarasa

  11 February 2011 at 8:42 pm

  salam Iman, Buya pun rindu. Jaga solat. Fokus study.

   
 76. gentarasa

  11 February 2011 at 8:44 pm

  Salam Najwa,
  SSyukran atas ingatan. Jaga solat. Fokus study.

   
 77. gentarasa

  11 February 2011 at 8:44 pm

  Salam Najwa,
  Syukran atas ingatan. Jaga solat. Fokus study.

   
 78. gentarasa

  11 February 2011 at 8:46 pm

  Salam atehqshe,
  ya silakan.

   
 79. art

  11 February 2011 at 9:23 pm

  assalamualaikum..

  ustaz, ni pertama kali saya masuk blog ustz.. rasa damai setelah tamat membaca entri ini.. sbb saya sedang mencari sesuatu pencerahan…

  bagi saya menjadi seorang yg baik perlu bermula dari asasnya.. menjadi hamba Allah yang baik.. yg akhirnya melahirkan akhlak yg baik.. lalu akan menjadikan seseorang itu menjadi diri yg baik, anak soleh, suami/istri yg baik, pekerja yg baik.. sesungguhnya akhlak itu adalah dari dalaman… benarlah Islam is the way of life.. cuma kita kadangkala kalah dgn ujian dan godaan… membiarkan diri lesu dan tidak berubah.. masih di takuk lama…

  terima kasih ustaz.. saya juga sdg berusaha dlm soal jodoh..
  pada saya, diri kita akan menentukan bagaimana jodoh yg dtg kepada kpd kita… Allah itu Maha Adil dan Maha Mengetahui segalanya…

  ~moga kita redha dan tenang selalu~

   
 80. Deliey

  11 February 2011 at 9:41 pm

  Assalamualaikum ustaz. syok ar bace tulisan ustaz smpai x tau kul barape dah..mintak share kat fb…

   
 81. ibnu sabri

  11 February 2011 at 9:47 pm

  salam ustaz.
  mengalir air mata ana baca artikel kali nie. mungkin sebab amat2 berkaitan dengan diri ana yang sedang mencari jodoh ni. umur muda lagi, baru 20. tapi memang selalu fikir pasal jodoh. ana memang ada terfikir nak minta naqib usrah ana yang carikan jodoh untuk ana nanti (targetnya lepas ana habis belajar). tapi dalam masa yang sama, ana ada minat kat seorang perempuan nie. macam mana pandangan ustaz? perlu diutamakan hati sendiri atau melalui cara kedua seperti yang ustaz ceritakan?

   
 82. aisyah

  11 February 2011 at 11:01 pm

  salam ustaz..mohon share..:)

   
 83. Norhazaahmad

  12 February 2011 at 1:05 am

  terima kasih ustaz….insyaallah sy akn perbtlkan lg segala tingkah laku dan perbuatan sy selama ini,supaya menjadi seorng insan yg lebih baik dari sebelum ni..segala nukilan ustaz amat berguna dan ia memberi sy petunjuk untuk menjadi insan yg baik kepda seorang insan yg baik juga….

   
 84. yanml

  12 February 2011 at 5:02 am

  salam ustz…mohon kebenaran ye utk dibuat link ke FB sy….terima kasih….

  pertama kali saya baca hasil karya ustz ialah pada tahun 2007….waktu tu ada rasa hati yang tak kesampaian la…tp lepas baca tentang cinta….alhamdulilah…lega rasa yg tak tentu tu…terima kasih ustz….

   
 85. durrahnur

  12 February 2011 at 11:48 am

  salam alaik ustaz…jazakhallah..entrinya sgt terkesan di hati ana… teguhnya pendirian seorang mukmin itu andai bersandarkan pada syariat Allah dlm urusan mentadbir selain redha pada takdirNYA..indahnya menusuk ke hati..mabruk ustaz…

  hati ana mulai tenang setelah banyak kebimbangan yang datang sehari-hari…mudah-mudahan ana terus thabat..mohon doanya ustaz…

  semoga bait-bait tinta ini bakal mengoyak sejadah jahiliyah kepada jiwa islamiyah yang terus istiqamah pada jalanNYA…

   
 86. Najat

  12 February 2011 at 1:49 pm

  Entry yang menyentuh hati. Benar, ayah saya seringkali memberitahu soal jodoh itu urusan Allah. Bila? Di mana? Siapa? Kita tidak akan tahu hinggalah sampai waktunya. Sebelum sampai waktunya, kita hendaklah mempersiapkan diri agar menjadi yang terbaik untuk mereka yang baik. Kerana Allah telah mempersiapkan pasangan yang baik untuk mereka yang telahpun menyiapkan diri mereka menjadi seorang yang baik.

   
 87. basya

  12 February 2011 at 3:39 pm

  salam ustaz..mohon kebenaran utk copy ye..tq

   
 88. moza

  12 February 2011 at 4:45 pm

  slm ustaz. Ada seorang lelaki tlh merisik saya. Dia tlh istikharah n memilih saya. Dia tlh menjadikan ibu saya sbg org tengah. Ibu saya sgt berkenan padanya krn dia pandai mengambil hati. Malangnya, saya tidak mempunyai apa-apa perasaan padanya. Saya sedang istikharah dan tetap tdk cenderung ke arahnya. Adakah berdosa jika menolaknya ustaz? Saya juga dianggap jual mahal seandainya menolak. sdgkan saya tdk suka beberapa sikapnya dan mahukan seorang yg terbaik sbg peneman hidup saya. Saya stres agk tertekan. Mohon pandangan us..

   
 89. NIK

  12 February 2011 at 5:52 pm

  jodoh-ku yang pasti adalah mati bertemu Allah S.W.T

   
 90. quratuaina

  12 February 2011 at 6:51 pm

  assalamualaikum ustaz..
  alhamdulillah kerna di beri peluang utk membaca entry ini..
  terima kasih byk2 ustaz atas segala perkongsian n muhasabah diri melalui alam maya ini..
  moga ustaz dan keluarga sentiasa dalam keadaan sihat dan sejahtera…

  teruskan perjuangan ustaz..

   
 91. nik_khoir

  12 February 2011 at 8:36 pm

  Assalamu’alaikum wbt, alhamdulillah, artikel yang sgt baik dari ustaz. mohon keizinan utk share di blog ana. syukran ‘alaik

   
 92. rina

  12 February 2011 at 11:10 pm

  salam,

  saya teramat tidak percaya yg ada lelaki yang sepeti ‘abang’ dia atas..mungkin pengalamn lalu mengajar dia begitu..

  sy pernah ke satu kedai untuk membeli tudung, mmandgkan kedai tudung jd tp wanita mcuba tudung hanyalah ditutup oleh bidai..semasa sy sdang leka mcuba, ada lah sorg wanita ni yg kenkonon nk mintak pendapat hsband dia ttg tudung yg dcubanya..yg husband dia pun dtg nk tgk..to my surprise..instead of tgk tudung wife..dia tgk sy tnpa berkelip tnpa sy sedari..sy menyedarinya ketika sy hndk mcuba tudung yg lain…cuba la pegi kedai Ratu di Semua House, baru le pembaca akan tau macam mana rupa bidai yg terdpat di sana…

  sy bukanlah nk mgutuk si isteri yg tidak begitu menarik dr segi fizikalnya..tetapi, wahai lelaki..jgnlah cari wanita nk mudah aja..pilih lah kalo boleh pilih supaya lepas kawin, anda tidak akan memandg sesiapa lagi kerana bg anda bagaimana pun rupa isteri anda dia tetap yg tercantik…ini tak pilih yg ala kadar, tp in a way cuci mata tgk bini org…

   
 93. hambaALLAH

  13 February 2011 at 7:35 am

  terima kasih atas perkongsian ilmu…….

   
 94. Madihah Ahmad

  13 February 2011 at 10:27 am

  Subhanallah

  Post yang membuka mata pemuda yang beriman mengenai masa depan mereka,
  Soal jodoh perkara yang sgt simple sebenarnya (x perlu pening2 bercouple).Semuanya Allah dah susun.

  Suka pada ~jodoh akan berlegar pada org2 yang baik juga walaupun tiada jodoh dengan si dia yang baik~

  ingatlah apabila kita cinta pada Allah.Allah akan membuka hati insan yang juga mencintai Allah

  JZKK

   
 95. Lina

  13 February 2011 at 2:04 pm

  Ya Allah jdkan lah aku wanita yg solehah dan kurniakan lah kepadaku suami yg soleh Amin.. Thanks ustaz artikel yg masuk dalam hati spt selalu 🙂

   
 96. Yasmin

  13 February 2011 at 4:21 pm

  Saya memang terpegun dengan gaya bahasa yang disampaikan oleh ustaz…susunan ayat yang sangat indah dan isi yang menarik..indeed,walaupun saya masih remaja tetapi dengan membaca penulisan ustaz mampu mematangkan saya..

   
 97. ana

  13 February 2011 at 4:43 pm

  salam..
  ustaz, trima kaseh atas penjelasan ustaz pada saye dan rakan pagi tadi…penjelasan ustaz telah menyakinkan kami bahawa tidak salah untuk berusaha dan berdoa mendapatkan seseorang yang ada dalam hati..namun perlu diselitkan dengan istikharah bagi memastikan pilihan tersebut adalah pilihan terbaik… persoalan tentang samada die jodoh yang telah ditetapkan di loh mahfuz juga telah dapat saya rungkaikan…ini kerana apa yang paling penting adalah ‘menjadi seseorang yang baik adalah kunci bagi mendapatkan seseorang yang baik’

  syukran ya ustaz….

   
 98. atehqshe

  14 February 2011 at 7:18 am

  salam ustaz,

  sy tertarik n3 ini..
  mohon paste untk dimuatkan kedalam blog sy…bolih?

   
 99. alfath

  14 February 2011 at 9:28 am

  “Ya, kita masih manusia. Tetapi kita bukan sekadar manusia. Kita hamba Allah dan khalifah. Isteri ialah teman kita untuk memikul amanah dua misi berat itu. Untuk melaksanakannya, kita bukan hanya perlukan kecantikan seorang wanita, tetapi ilmunya, akhlaknya, sifat pengorbanannya dan kesetiaannya.”..harap2nya dia pilihan terbaik dari Allah. soal kaedah, xperlu banyak soal. seorang manusia yg normal pasti akan memilih kaedah yg paling mudah. kaedah yg terbaik antara yg baik2. selamat dari pandangan manusia, indah dari pandangan Allah..syukran buya..sentiasa berusaha memberikan yg terbaik untuk kami. Ingatlah, segala takdir tetap di tangan Allah.

  “Ya, kita hanya manusia..”

   
 100. QASEH AYUNI

  14 February 2011 at 10:22 am

  ASSALAMMUALAIKUM…

  SANGAT MEMBUAT KAN HATI YANG MEMBACA SENTIASA BERFIKIR UNTUK MENJADI YANG TERBAIK..MOHON UNTUK SAVE YE USTAZ…

   
 101. gentarasa

  14 February 2011 at 10:29 am

  Salam atehqshe,
  Silakan.

   
 102. Ajlaa

  14 February 2011 at 11:59 am

  syukran ustaz..syukran
  terima kasih banyak2 atas artikel ini

   
 103. noraini

  14 February 2011 at 1:44 pm

  assalamualaikum en.pahrol..
  sy nk mtk izin utk buat softcopy utk bacaan peribadi sy dan keluarga…rasa tk puas kalau baca menerusi komputer…kerana sifat manusia sering lupa…

   
 104. Adilla Harun

  14 February 2011 at 4:24 pm

  Membaca entri dan kisah ‘abang bayangan’ Ustaz ni memang menarik. Saya terpaut dengan pendirian dan kewibawaannya. Saya menelah-nelah siapakah dia? Mungkinkah itu cerita benar? Jika benar, amat beruntunglah si isteri dan jika tidak pun, ia mampu menjadi peringatan dan memberi iktibar kepada kami yang membaca.

  Namun saya berpandangan, sukar menjumpai lelaki beperwatakan sebegitu di zaman mutaakhir ini. Lihat sahaja cerita si Rina di atas. Ingin saya tanyakan (jika Ustaz sudi menjawab). Apa pandangan Ustaz terhada kes yang sebegitu? Bagaimana untuk kita mengenali manusia seperti watak sisuami yang dceritakan. Maklumlah saya ada tiga anak perempuan. Mungkin perlu maklumat dan pandangan dari Ustaz.

   
 105. Wan Zayuhisham

  14 February 2011 at 11:29 pm

  Salam ustaz,

  Terima kasih di atas perkongsian entri terbaru ini. Semoga petikan dijadikan panduan untuk bakal suami/isteri.

  “Pilihlah jodoh dengan dua cara. Pertama, jadilah orang yang baik. Insya-Allah, kita akan mendapat jodoh yang baik. Kedua, ikutlah pilihan orang yang baik. Orang yang baik akan memilih yang baik untuk jadi pasangan hidup kita.”

   
 106. syifa'

  15 February 2011 at 12:54 am

  Assalamualaikum…
  mohon share article ini,ustaz…
  terima kasih….

   
 107. Cikgu Wana

  15 February 2011 at 1:02 am

  Assalammualaikum..ustaz, artikel yang sangat menarik..saya ingin bertanya, adakah salah bagi seseorang wanita untuk menunjukkan ‘hint’ atau tanda-tanda kepada seseorang lelaki yang disukainya seperti melibatkan org tengah dn sebagainya?

  Adakah salah bagi seseorang wanita itu terus menunggu jawapan pasti daripada hanya lelaki tersebut sahaja tanpa berusaha mencari yang lain atau wajarkah wanita itu tidak terlalu mengharap?

   
 108. Mohd Azmi Bin Sohari

  15 February 2011 at 8:18 am

  Aswbt…Saya baca artikel ustaz dan saya teringat satu pesanan dari ustaz saya jika ada seseorang ingin mengenalkan seseorang gadis bagi tujuan teman atau jodoh …maka kita perlu kenal dahulu orang yang mengenalkan gadis tersebut dan bukannya gadis tersebut.. . Saya rasa sama dengan cerita ustaz . Saya mohon untuk paste artikel tuan untuk dimasukkan dalam blog saya boleh saya suka sangat …aswbt

   
 109. latifah

  15 February 2011 at 5:34 pm

  salam ustaz,

  Rencana yg panjang tapi ber’nafas’ 😉
  bg saya pa pun yg ditakdirkan Allah semuanya baik sekalipun ada yg nampak tak baik. Allah itu adil, Dia meletakkan sesuatu pada haq nya.

   
 110. munirah

  15 February 2011 at 8:43 pm

  salam ustaz..
  tersentuh hati saya baca entri ini..mohon share ustaz..
  ustaz,
  saya selalu pikirkan pasal jodoh..
  kalau boleh saya xnak pikirkan nye
  tp tu la selalu pikir
  kekadang sy nak nangis
  kekadang sy sedih

   
 111. sebiji epal

  15 February 2011 at 11:02 pm

  Tahniah ustaz..lama tercari-cari jawapan kpd persoalan jodoh..Teruskan menulis..seronok membaca..terima kasih..

   
 112. Nidar

  16 February 2011 at 12:49 am

  Assalamu’alaikum..ustadz…
  baca…hobby ku bnget…
  Alhamdulillah…dipertemukan dengan blog ini..
  “Tempat baca terbaru ku..”

  Smoga bermanfaat buat siapa saja yang baca..
  dan bisa menjadi lebih baik..^_^

   
 113. alhambra adastra

  16 February 2011 at 10:33 am

  Aslmkm wbt,

  Ustaz,

  pengisian yang sangat bermakna utk dijadikan renungan n panduan memilih jodoh. Terima kasih ustaz.

   
 114. ngasobah seliman

  16 February 2011 at 11:34 am

  Salam Ustaz. Saya ingin tahu ayat Quran atau hadis yang khusus menyatakan jodoh kita ditentukan. Telah lama saya mencari dalil. Semoga saya mendapat maklumat untuk saya dan anak cucu. Terima kasih.

   
 115. roselangkawi

  16 February 2011 at 4:34 pm

  lelaki yang baik
  adalah untuk wanita yang baik
  teruskan menjadi yang terbaik
  demi cinta abadi di sana..InsyaAllah

   
 116. noor ezryn

  16 February 2011 at 9:43 pm

  assalammualaikum..
  🙂
  terima kasih ustaz kerana post-post ustaz ini betul2 terbitkan rs insaf di hati sy ini..alhamdulillah.. saya mohon utk share nya.. terima kasih ustaz.

   
 117. Saya

  17 February 2011 at 12:34 pm

  As Salam Ustaz,
  minta share ye ustaz..

   
 118. ssyud

  18 February 2011 at 12:35 am

  assalamualaikum ya ustz.

  saya ingin bertanya. adakah salah jika kita bercinta sebelum berkahwin? walaupun cinta itu berlandaskan syariat islam. mohon bantuan dari ustaz. sudah banyak jawapan berbeza yg saya ketemukan.

  syukran jazilan 🙂

   
 119. gentarasa

  18 February 2011 at 7:00 am

  Salam ssyud, tidak salah… asalkan berlandaskan syariat. Tentang ‘berlandaskan’ syariat inilah yang perlu perincian. Bagaimana? Niatnya, pelaksanaannya, kesannya dan sebagainya. Wallahua’lam.

   
 120. IbNu Ghazali

  18 February 2011 at 12:09 pm

  Assalamualaikum wbt ustaz, ana minta izin untuk copy and share artikel ini ye. khairul jazak alaika 🙂

   
 121. acudiah

  18 February 2011 at 2:13 pm

  Salam Alaik Ustaz.

  Seperti biasa, kalam Ustaz memang meremang bulu roma dan meresap di jiwa. Sebab tulisan ustaz biasanya mesra alam. Dari hati turun ke hati.

  Tiada kata “TIDAK” untuk membohongi rasa hati. Aturan Allah dalam pemilihan jodoh itu sungguh indah. Meskipun di duga dengan pilihan, tetapi yang direstui itu jua yang dinikahi.

  CUma, apabila dibangkitkan soal kebaikan, seperti insan normal lain, cukup sukar dalam memandaikan diri-sendiri. Kelemahan sikap dan tutur kata, ada waktu menyulitkan keadaan.

  Tapi, muhasabah adalah kunci kebaikan..

   
 122. Umairah

  18 February 2011 at 3:47 pm

  Salam Ya Ustadz,

  Alhamdulilah syukur kepada Allah kerana di pertemukan dg web ini, disaat iman semakin goyah, disaat saya hampir putus asa dengan RahmatNya…kebenaran kadangkala terlalu pahit untuk di telan, untuk mengakui dalam hati bahawa setiap satu ujian itu ada hikmahnya juga payah…namun saya masih mengharap ada sinar…dan tidak akan sendiri hingga ke hujung hari…

  Ustadz…
  Bagaimanakah kalau seorang perempuan itu tidak mempunyai keluarga untuk mencarikan jodoh untuknya…? Apakah harus baginya memulakan langkah untuk sendiri mencari..?Kerana sesuatu yg kita sangka baik itu selalu berakhir dgn sebaliknya….

   
 123. halman

  18 February 2011 at 7:23 pm

  Assalamualaikum ustaz……Jodoh temuan telah ditentukan oleh Allah sejak azali lagi…..kita hanya berusaha menjadi yang terbaik untuk mendapatkan yang baik dan terbaik harapnya….orang baik biasanya Allah temukan dengan pasangan yang baik jika berlainan jodohnya….ianya menpunyai hikmah bagi menjadikan kita lebih mulia disisinya….igatan ini akan saya pegang dan jadikan panduan sampai bila2…..terima kasih …

   
 124. hani

  19 February 2011 at 12:15 am

  Assalamualaikum ustaz…tahniah atas tulisan2 yg sgt byk membantu sy berfikir…sy mohon izin utk mggunakn pendapat & sdikit sebanyak kata2 ustaz dlm tulisan sy…terima kasih…

   
 125. hani

  19 February 2011 at 12:17 am

  Assalamualaikum ustaz…tahniah atas tulisan2 yg sgt byk membantu sy berfikir…sy mohon izin utk mggunakn pendapat & sdikit sebanyak kata2 ustaz dlm tulisan sy…terima kasih…

   
 126. zamri

  19 February 2011 at 8:28 am

  Salam Ust,

  Saya Zamri ingin memohon kebenaran daripada ustaz untuk muat-turun artikle2 terpilih dari laman ini ke dalam buletin masjid di kampung saya. Semoga ia membawa manafaat kepada saya dan seluruh manusia yang lain. I’Allah.

  JazakAllah.

   
 127. cintarosa

  19 February 2011 at 11:42 pm

  Asalammualaikum, saya suka membaca rencana tuan…..teruslah berkarya.

   
 128. gentarasa

  20 February 2011 at 9:50 am

  Salam saudara Zamri,

  Silakan. Untuk berkongsi kebaikan adalah tanggungjawab bersama. Semoga ada manfaat untuk semua. Jika ingin berkongsi gunakan email saya pahrolmohdjuoi@yahoo.com. Jika guna hp, kekadang saya sedang kendalikan program, bimbang tak dapat. Syukran atas sokongan saudara.

   
 129. reen

  20 February 2011 at 7:47 pm

  salam ustaz…
  sy penah mengalami nasib yg sama tapi boleh ke sy mengharap padanya sedangkan dia dah dimiliki..
  bagaimana sy nk melupakan dia dr ingatan sy…boleh ustaz tolong sy…terima kasih.

   
 130. nur radhiyah

  21 February 2011 at 7:49 am

  Ustaz minta izin ya, saya nak link kat facebook saya. utk peringatan kt diri sendiri n shabat2… syukran ustaz..

   
 131. Ayu

  21 February 2011 at 10:45 pm

  Salam.. sy pun nak share juga utk blog sy.. Harap dibenarkan.. Thanks..

   
 132. alhanin

  22 February 2011 at 10:55 am

  assalamualaikum..

  ‘ jika semuanya baik, tetapi masih terbengkalai (tertunda) mungkin “ada org baik” yang lain untuk kita ‘…

  tak pernah pula terfikir begini.. selalu org cakap klu dah tolak jodoh yang baik, susah nak dapat yang baik selepas tu. tp ini org yg cakapkan..

  insya allah cuba menjadi baik untuk mendapatkan yg terbaik. apa pun, semunya kita serahkan kepada Allah kerana Dia yang menetunkan segalanya..

  :: Rahsia Kehidupan si Sebalik Takdir Insan ::

  mohon dikongsi di blog ye ustaz..
  barakallah hu fik

   
 133. Warna Warni

  22 February 2011 at 5:52 pm

  Minta share ya ustaz..

   
 134. Asma Abu Bakar

  22 February 2011 at 6:02 pm

  Salam Ustaz,

  Saya kenal ustaz melalu solusi, memang saya kurang membaca selama ini… Tapi ada tarikan dalam gaya penyampai artikel ustaz.Saya gelar ustaz” Ustaz hati” sebab apa yang ustaz tulis/siarkan semuanya menusuk ke hati saya .bila saya baca artikel-artikel ustaz, hati jadi berkobar-kobar nak jadi baik..dan slowly menujulah saya kembali kearah kebaikan setelah lalai seketika..taniah dan terima kasih ustaz…

  Minta izin ye ustaz nak copy artikel dalam facebook. Buat pedoman adik-adik dan kawan-kawan yang sedang bergelut nak cari jodoh

   
 135. Warna Warni

  22 February 2011 at 6:24 pm

  Ustaz…sy copy artikel ni utk tatapan rkn2 yg xkawen lg…hee…dlm FB sy…tp,bila sy bt notes tu,mcm sy tgok mcm wujud 1 page ln dlm FB…page ustaz…sy pun xphm knp jd mcm tu..

   
 136. izi

  22 February 2011 at 7:24 pm

  assalamualaikum ustaz minta di share article ini ya…. terima kasih…

   
 137. cikisz honey

  23 February 2011 at 4:30 pm

  Assalamualaikum Ustza,
  Terima kasih utk artikel yg menyentuh perasaan ni.. dalam keadaan tengah frust sekarang ni saya memang sangat perlukan artikel2 mcm ni… terasa tenang dan lega, Alhamdulillah… Ustaz buat saya berazam utk jadi seorg yg baik utk dipertemukan dengan si dia yg baik.. =)

   
 138. nur radhiyah

  24 February 2011 at 8:11 pm

  Salam ustaz.. Ana nak mohon link kat facebook..
  syukran ustaz..

   
 139. baihaqi hassan

  24 February 2011 at 11:46 pm

  salam, ada satu persoalan yg saya tanya sekian lama, tapi bukan tentang jodoh, tapi tentang rezeki.

  “ADAKAH SUKATAN REZEKI SETIAP MANUSIA TELAH DITETAPKAN?”

  a) kalau telah ditetapkan, apa pandangan us pahrol tentang orang yang miskin, atau orang yang sentiasa ditimpa musibah walhal dalam masa yang sama ada orang yang kaya dan hidup bahagia, biarpun mereka itu bukan Islam.

  b) pendapat saya rezeki tu ada yg ditetapkan dan ada juga yang berubah-ubah. Jika kita berusaha lebih, kita akan dapat bahagian kita yang berubah-ubah tu. tapi, kalau kita malas, kita akan dapat rezeki yg dah tetap tu je. Sebab, sikap manusia tu adalah pilihan, bukan paksaan.

  Betul tak?

  (bukan nak persoalkan takdir Allah, tapi sekiranya persoalan ini berjaya dirungkaikan manusia lebih mudah untuk menjadi dermawan, bersikap ithar dan tidak mencari rezeki dengan cara haram)

  terima kasih banyak

   
 140. alang

  25 February 2011 at 8:48 pm

  salam ustaz saya baru terbaca laman ustaz ni.Boleh ustaz tolong nasihatkan saya ni . Bertahun2 saya berdoa semoga anak saya d jodohkan dengan org yang baik2 dan d jodohkan dengan org yg saya redha.Sampai masa anak saya berkahwin dengan kekasih hatinye org yg saye kenal kaki berhutang dan sangat kami tidak bersetuju.Paling mengguris hati mereka kawin lari d siam dah 2 tahun baru kami dapat kesan atas petunjuk Allah jua. Saya nak tahu apa hukumnye anak kawin tanpa restu ibu bapa.Apa hukum Allah terhadapnye.Mereka tentunya atas jodoh yg Allah tentukan tapi bagaimana tergurisnye hati ibu ayah apabile anak menidakkan hak kami sebagai ibu ayah..atau memang ibu ayah x de hak untuk merestui perkawinan mereka kerana mereka sudah dewasa

   
 141. Zz1438

  26 February 2011 at 12:48 am

  Assalam..
  Ustaz,saya mohon utk share ye artikel ni…sangat memberi kesan…terima kasih…

   
 142. shikin

  26 February 2011 at 8:50 am

  AS SALAM, TERIMA KASIH ATAS SEGALA PERKONGSIAN ILMU USTAZ YANG BERMANAFAAT. SAYA MULA MENGENALI USTAZ SEMASA MENDENGAR ‘MOTIVASI PAGI’ DI RADIO IKIM…SEMOGA ALLAH MEMBERI BALASAN YANG SEBAIK BAIKNYA… DAN TERUSKAN USAHA MURNI USTAZ INI TANPA JEMU

   
 143. amirah

  26 February 2011 at 1:25 pm

  Assalamualaikum..

  Apa yg berlaku skrang,org akn pandg rendah kalau x de pasangan. Tp,yg bercouple plak belum tentu hbnganya smpai ke prkahwinan,pd masa yg sama hbgan itu mnkgn x de kbrkbtan andai ia diiringi dgn kmaksiatan..
  Janji Allah itu benar kan,”lelaki yg baik adalh untuk wanita yg baik”. usah dipersoalkn mngapa jodoh kita blum tiba krana mungkin Allah swt ingin membrikan kita pluang utk memprbaiki diri sb mngkin kita blum cukup baik utk pasngan kita. smoga Allah swt menemukan kita dgn pasngan kita dlm redhaNya,dan smoga jambatan istikharah itu yg mnghubungkn hati kita dgn hatinya..Insya-Allah…Amin.

  #ustaz,nk minta izin utk share article nh dkt blog.
  smoga Allah swt merahmati ustaz sekeluarga dgn perkongsian ini..Amin.

   
 144. Cik Ross

  26 February 2011 at 6:18 pm

  Assalamualaikum wbt…
  MasyaAllah…SubhanaAllah….
  T’haru sgguh membaca artikal ni…
  InsyaAllah…Setiap manusia telah Allah ciptakannya berpasangan..dan setiap pasangan yang Allah anugerahkan kepada kita adalah sebaik2 pasangan…
  Tak kisah la jodoh itu awal atau lambat….

   
 145. Qamar

  26 February 2011 at 8:18 pm

  “Berlegar di sekitar kuliah Hari Jumaat di bandar KB, mendengar. merasa dan melihat. Yang indah, bukan tanahnya, tetapi manusia yang menegakkan hukum Allah di atasnya.”

  Memang seronok menimba ilmu di kuliah Tok Guru tiap pagi Jumaat di tengah bandar KB.

   
 146. Hajar

  28 February 2011 at 12:35 pm

  Assalamualaikum…

  Artikal ini terkesan sangat dihati saya. Betapa seharusnya saya wajib bersyukur dengan jodoh yang telah tertulis untuk saya…..

   
 147. Iman

  28 February 2011 at 1:07 pm

  Salam…ustaz pahrol…saya pun ada cerita ttg ceramah di KB…

  saya berasal dari negeri yang tiada loghat (KL). first time pergi kuliah tok guru…pertengahan kuliah saya sudah balik sebab pening kepala tak faham loghat kelantan…dalam perjalanan pulang, saya terserempak dengan seorang apek cina yang sudah tua yang berseluar pendek dengan basikal buruknya khusyuk mendengar ceramah tok guru…

  oh, alangkah malunya diri ini jika hendak dibandingkan dengan apek cina tua itu…sy seorang yg dilahirkan muslim pun tak nak berusaha memahami isi kuliah yg disampaikan…padahal si apek itu walaupun kafir, tekun mendengar kuliah sehingga tamat…

  sejak hari itu, saya berusaha pergi ke kuliah tok guru saban minggu…kadang2 turut tergelak dan buat2 faham walaupun sbnrnya tak faham

  kepada semua, try la pergi ke bandar KB setiap pagi jumaat…satunya2 negeri di Malaysia yg mengadakan ceramah agama saban minggu ditgh2 jalanraya yg disampaikan oleh pemimpin sendiri… iklan nescafe fara fauzana dan iklan celcom maya karin pun pakai tudung di sini.

  bayangkan jika kuliah agama boleh disampaikan oleh pemimpin negara kita di tgh2 bandaraya KL pada setiap pagi jumaat dan hari minggu…alangkah bestnya…moga impian ini akan dikabulkan Allah suatu hari nnt

   
 148. Qaseh

  28 February 2011 at 11:39 pm

  Assalamualaikum..

  Ini kali pertama saya baca penulisan ustaz. Penulisan ini sedikit sebanyak boleh menjadi panduan dalam soal mencari jodoh. Saya kini berusia 25 tahun dan masih lagi tidak bersedia untuk berumah tangga tetapi pada masa yang sama saya berdoa supaya dipertemukan jodoh dalam masa terdekat kerana mungkin hati akan terbuka untuk ke arah hidup berpasangan kelak. Saya redha di atas setiap ketentuan dari Allah. Masalahnya, ibu saya selalu mendesak dan saya khuatir jikalau semuanya akan berakhir “pakai tangkap muat” padahal hati tak ada rasa kasih. Boleh beri komen ustaz?

   
 149. putih

  3 March 2011 at 1:34 am

  Salam wbt,
  SubhanaLlah sgt menarik tulisan dan kupasan ustaz.
  Sesekali tertawa jg namun kebenarannya mmg tidak dpt dinafikan. Saya jg suka tadabbur persekitaran saya – dimana shj bumi dpijak especially diluar negara ini lebih2 lagi merasai keindahan alam ciptaanNya = kitab yg terbuka, cuma untuk menulis kdg2 saya memerlukan masa yg sgt panjang, justeru kdg2 hajat itu terbengkalai cuma lantaran tidak berkesempatan.
  Teruskan menulis ustaz mg bermanfaat dan byk tajribah yg dilalui dpt dikongsikan kerana masuk lubang itu bukan hy diukur pd seorang individu shj tetapi jg dlm bentuk kolektif dimana seboleh mgkin dielakkan jk telah berlaku diantara kita – sebb tu perlu share spy kesalahan yg sama pd seorang individu tidak berlaku/diulang oleh individu yg lain, barulah ummah kita semakin terbina dan semakin baik.
  Jzklh khayr :).

   
 150. asiah

  4 March 2011 at 11:33 am

  salam ustaz

  Terharu dengan tulisan ustaz yang sangat menusuk hati.jazakillah khair!

   
 151. sinar

  5 March 2011 at 9:22 pm

  salam ustaz,,,sejuk hati setelah baca artikel nie…terima kasih ustaz..teruskan penulisan sebegini untuk kami.Mohon share.

   
 152. FaAh

  8 March 2011 at 12:24 am

  Assalamualaikum… sayer juga salah seorg pencri siapakah penulis beduk diketuk…akhirnya jumpa jua…Ustazlah penulis beduk diketuk… Tahniah23.. belekan pertma setiap kali membeli solusi adalah isu yang dilemparkan oleh imam global..

   
 153. cheqlate

  11 March 2011 at 12:24 am

  minta d share,..ilmu amat berguna

   
 154. nur radhiyah

  12 March 2011 at 8:35 am

  slm.. blh spa2 tlg ajar cm ne nak link kt fb… Syukran.. Dah minta izin dgn ustaz nak share..

   
 155. hidayah

  14 March 2011 at 10:40 am

  salam…
  bukan apa…salah ke terjatoh 2x di lubuk yg sama?
  tiada istilah peluang ke 2 la?
  saya pernah terbaca, akal mempertahankan sesuatu yg pahit tp manis akibatnya dan nafsu mempertahankan sesuatu yg manis tapi pahit akibatnya…

   
 156. intan

  15 March 2011 at 8:55 am

  Dari observasi saya tengok couple, ramai suami yang tak hensem memiliki isteri yang cantik. Saya kata, ini tak aci. Walaupun ada tapi tak ramai saya jumpa suami hensem tapi isteri biasa-biasa sahaja. Dalam hati saya berkata, tentu isteri mereka mempunyai keistimewaan tersendiri.

  Saya pun suka yang hensem. alang-alang kahwin biarlah menang di mata.

  tapi sekarang, hati saya lembut pulak. tak kisah sangat tentang rupa paras…tak ada jodoh pun tak pe kot.

   
 157. gentarasa

  15 March 2011 at 10:25 am

  Salam Intan
  Hensem kejap sahaja, sedangkan kita nak bersamanya sepanjang hayat dan samp[ai syurga. Tak salah cari yang hensem, tetapi yang beriman dulukan dulu. Lagipun, intan nampak tak hensem, tapi yang isteri nampak hensem. Hensem itu relatif. Kalau hati baik, wajah jadi cantik.

   
 158. gentarasa

  15 March 2011 at 10:33 am

  Salam hidayah,
  Hidayah Allah boleh diberikan berkali-kali. Cuma kalau boleh kita jangan jatuh 2 kali di tempat yang sama. Kalau jatuh juga? Allah Maha Penyayang, rahmatNya bukan dua kali, tiga kali… tetapi berulang-ulang kali!

   
 159. cahaya mata kejayaan

  15 March 2011 at 12:34 pm

  mohon share ya ustaz~

   
 160. cahaya mata kejayaan

  15 March 2011 at 12:35 pm

  mohon share ye ustaz~

   
 161. Hasliza

  15 March 2011 at 1:16 pm

  salam ustaz,

  pohon keizinan untuk kongsi di blog saya…

  terima kasih.

   
 162. intan

  16 March 2011 at 3:12 pm

  Terima kasih kerana respons semula pada komen saya. Tak sangka. Cuma, alhamdulillah sekarang hati saya dah lembut. Tak macam dulu. Tak lawa pun tak apa..dan tentunya saya sangat setuju dengan apa yang ustaz nyatakan. Semoga kita bertemu lagi dalam forum yang lain.

   
 163. farhan

  18 March 2011 at 10:04 am

  asssalamualaikum wbt..1 penulisan yg penuh dgn ilmu yg berguna..
  mohon share dr ustaz utk dijadikan peringatan..syukran.

   
 164. ap

  18 March 2011 at 11:49 am

  kalau dah ada jodoh tak ke mana

   
 165. afifishakir

  21 March 2011 at 10:20 am

  salam ustaz.
  mohon utk share..jzkk..

   
 166. ezzy

  22 March 2011 at 8:15 pm

  salam…
  sy seorg remaja dan pnah kcwa…utk mngubati kekecewaan tersebut..sy tlh b’azam utk b’cnta dgn PENCIPTA…alhamdulillah…sy lebih tenang sekarang..
  dan hanya bergantung kpd-NYA mengenai jodoh..
  sy berusaha memperbaiki diri ke arah yg lebih baik..
  kerana perempuan yg baik hanya utk lelaki yg baik kan??
  stiap mlm sy berdoa agar,dipeliharakan hati ni..
  agar xterpesong lg dan dikuatkan dlm mnghadapi dugaan sekeliling..ye lah,kawan2 sy boleh dkatakan semua ber’couple’
  dan sy b’harap sy xterikut-ikut dgn mereka…maklumlah sy ni masih remaja dan kdg2 terlintas utk ber’couple’ bile tgk org2 lain b’couple’…

   
 167. SALIMAH

  25 March 2011 at 6:54 pm

  Jodoh yang pasti ada walau di dunia ini dan juga alam fana, kerana jodoh di dunia ini kebanyakkannya hanyalah pura2 belaka, bahkan untuk mendapat seorang isteri juga sanggup mengguna ubat guna-guna. Allah menjadikan setiap makhluk ciptaannya berpasang-pasangan. Oleh itu pastinya jodoh itu tetap ada walaupun di dunia ini tiada tetapi di alam fana tetap ada insyaallah.

   
 168. auni rasmimie

  27 March 2011 at 5:29 pm

  assalamualikum..wbt…

  catatan ini sgt menyentuh perasaan sy.sy akui mmg ketentuan ALLAH s.w.t adalah yg terbaik utk kita harapkan & yakin.

  terima kasih kerana sudi berkongsi ilmu.

   
 169. wann

  29 March 2011 at 12:43 pm

  salam..terima kasih kerana ustaz telah berjaya membuka pintu hati saya untuk minat membaca..penulisan2 ustaz adalah yang terbaik..bertepatan dengan arus kehidupan masa kini..semga ustaz terus sukses dalam menghasilkan penulisan yang amat berguna untuk kami semua.

   
 170. sue

  2 April 2011 at 11:55 pm

  Salam,
  Alhamdulillah, hati sy smakin tenang setelah m’baca artikel ustaz.
  Mohon share ustaz..jzkk..

   
 171. syauqah wardah

  4 April 2011 at 11:21 am

  AsSalamualaikum..
  ana dapat artikel ni dlm majalah solusi.. @ ana edit sedikit untuk share dlm blog ana..
  mohon halal ye ustaz..
  ana sgt2 tertarik dgn entri ini..
  Alhamdllh smue yg tertulis ini telah Allah buktikan pd diri ana..
  berubah menjadi orang Baik.. memilih & Allah perkenankn jodoh dgn yg orang yg baik .. direstui pula oleh org2 yg baik..
  Alhamdllh.. syukur pd-Mu ya Allah..
  InsyaAllah.. kami dlm perancangan untuk membina sebuah Baitul Muslim idaman .. doakan kami meniti hari2 yg akan dtg dgn mujahadah & iman yg teguh agar tak ternoda oleh bisikan syaitan serta pujuk rayu nafsu.. subhanallah..
  Jazakallah..

   
 172. w.r

  7 April 2011 at 7:46 pm

  tq ustaz tuk blog yg mnarik ni..
  kalau hati ade magnet kan snang..leh d arah ikut rentak..tapi syg,kompas hati x slalu tetap..klu leh d tetapkan, mau aje sy simpan kompas hati ini baik2 agar x condong pd org yg salah.cinta tu nikmat tp silap langkah leh jd maksiat..bukan nk jd yg thebat d mata Allah..tp mahu jd yg tbaik.. 🙂

   
 173. Shalizawani

  10 April 2011 at 3:09 pm

  Assalamualaikum ustaz,
  Satu tajuk yang cukup berharga..

  Mohon izin untuk copy coretan ini..
  Jazakallah..

   
 174. permata hina

  12 April 2011 at 5:50 pm

  salam ‘alaik ustz….
  penulisan yang sgt berkesan…

  sy nak tau mcm mana kita nak jaga hati kita agar terhindar drpd kemaksiatan?
  kita tau apa yg kita buat tu, satu dosa tp iman x kuat utk hlg…
  sy sekadar tau dan mahu tp x mampu utk cegah…

   
 175. tulipindah

  13 April 2011 at 12:39 am

  Salama’alaik ustaz..bergenang air mata sy mmbaca entri ustz ni,amt mnyentuh hati sy..mnta izin utk copy ye ustaz..truskan usha ustaz dlm menjentik hati2 manusia yg slalu alpa dn leka spt sy..syukran kasiran..

   
 176. gentarasa

  13 April 2011 at 9:59 am

  Salam permata.
  Jauhkan dari tempat yang boleh menggoda kita untuk berdosa, cari kawan-kawan yang baik, hadiri dan buat program yang baik-baik, baca Al Quran walaupun sekadar 5 ayat sehari, solat lima waktu jaga dengan wuduk yang sempurna… Wallahua’lam.

   
 177. syah

  13 April 2011 at 2:11 pm

  Asslamualaikum ustaz..

  saya ad beberapa soalan yang ingin ditanya..

  sebelum itu izinkan saya menceritakan serba sedikit mengenai diri saya,biar saya kenalkan diri saya sbgai S. saya adalah seorang penuntut pusat asasi di salah sebuah universiti diMalaysia, umur 20 tahun..

  Dipusat asasi ini, saya pernah diamanahkan untuk menjadi MT sbuah organisasi persatuan, dan saya dibantu oleh seorang muslimat (saya kenalkan ia sebagai H)yang sama umur dengan saya, sewaktu bergerak kerja bersama, saya hanya menganggapnya sebagai sahabat baik sahaja, namun setelah meletakkan jawatan tersebut, saya mula menyedari bahawa saya telah jatuh hati dengan sahabat baik saya sendiri, seringkali saya teringatkanya. Saya pernah mengutarakan kepadanya bahawa saya telah jatuh hati dgn H, Mungkin kerana kami telah biasa bergerak kerja bersama, jadi H tidak terlampau terkejut dgn luahan hati saya.Dan pada masa yang sama saya menyedari bahawa H juga meminati saya. kadang-kadang hal ini(cakap pasal perasaan) menjadi perkara biasa dalam perbualan kami(bukan call, perbualan mesej sahaja)

  Persoalan saya:

  1) Apakah jalan terbaik yang kami boleh ambil berdasarkan situasi yang saya terangkan diatas, kerana untuk pengetahuan saudara kami juga pernah bercakap soal masa depan( bercita-cita untuk hidup bersama) dan susah untuk kami berenggang apatah lagi untuk melupakan perasaan kami.

  2) Apakah wajar bagi kami, untuk kami adakan apa-apa ikatan(taqdim atau khitbah) di usia kami sekarang, memandangkan kami masih dimatrik so, perkara berkaitan alam rumah tangga belum kami fikirkan, mungkin 3 atau 4 tahun lagi.

  3) Seandainya tidak wajar, apakah yang boleh saya lakukan kerana saya benar-benar ingin menjadikan ia teman hidup saya. Kadang-kadang saya agak risau memandangkan setakat hari ini sudah ada 4 lamaran dari muslimin tetapi hati si H masih belum terbuka untuk menerima lamaran tersebut. Adakah saya tidak perlu melakukan apa-apa, hanya menunggu Jodoh dariNYa.

  4) Apakah yang boleh kami lakukan bagi memastikan hati dan perasaan kami tidak di selubingi maksiat, dengan mesej-mesej yang melaghakan. Adakan ikatan dapat mengelakkan perkara tersebut.

  5) saya mengharapkan nasihat daripada ustaz dan penyelesaian terbaik untuk situasi saya.

  Blurrr apabila bermain soal hati..(-_-)

  terima kasih..

  wassalam

   
 178. gentarasa

  13 April 2011 at 4:05 pm

  Salam anakku,
  Tugas pelajar adalah belajar. Itu yang utama. Telah selalu saya katakan, antara cinta dan cita-cita dahulukan cita-cita. Kerana cita-cita itu lebih dekat dengan misi hidup kita – sebagai hamba Allah dan Khalifah. Sebaiknya, cintailah cita-cita kita. Siapa yang mengejar cita-cita, cinta akan mengejarnya. Siapa yang mengejar cinta, kadangkala cita-cita terbengkalai di tengah jalan. Itu yang ideal.

  Tapi kalau sudah tak dapat mengawal rasa dan perasaan, maka usahakan sebarang ikatan yang sah. Taqdim – libatkan keluarga. Bersetia dan berjanjilah, kemudian tumpu balik pada cita-cita. Sedap hati, kerana dah ada pengukuhan janji. Tapi kalau keluarga tak faham bagaimana? Teguhkan hati sama-sama. Dengan janji juga, dengan janji seorang muslim. Tapi ini bahaya, masa lama lagi… buatnya hati seorang berubah, seorang lagi akan parah. Tetapi jika itu sahaja yang termampu setakat ini… tempuh itu sahajalah. Tapi INGAT… jangan terlibat dengan muqaddimah zina. Syaitan pandai, kita lalai.

  Apapun, sebagai seorang ayah… saya syorkan berbincang baik-baik dengan keluarga. Jika diterima Alhamduilillah. Anak saya, dah pun tunang walaupun masih belajar. Kalau dia nak kahwin, saya setuju sahaja. Ini zaman fitnah. Pintu perkahwinan ditutup rapat, pintu penzinaan dibuka luas-luas. Sistem dan budaya sekarang memerangkap kita. Jadi macam mana? Jalan keluar, jika tidak boleh tunang atau nikah. MUJAHADAH. dan pasrah… jika sudah jodoh tak ke mana. 4 tahun ke 5 tahun ke, kejap sahaja kalau masa diisi dengan ibadah.

  Jangan fikir hanya soal hati… fikir juga soal waqi’ dan realiti. Lawan-lawan… Insya-Allah, Allah akan beri pembelaan. Wallahua’lam.

   
 179. hidayah

  17 April 2011 at 9:55 am

  Salam Ustaz.

  Ini kali pertama saya membaca artikel di blog ustaz.
  Terima kasih kerana menulis artikel ini ya ustaz.

  Mohon untuk dikongsi bersama sahabat-sahabat saya ya.Terima kasih ustaz.

  Assalamualaikum.

   
 180. UMMU ADHAM

  20 April 2011 at 6:25 pm

  PERKAHWINAN…..Kita rasa kita dah buat yang terbaik dalam memilih jodoh….sama2 dari golongan yang berpendidikan agama,tapi takdir x menyebelahi….
  PERPISAHAN..tetap berlaku…
  mungkin bukan kita yang terbaik untuknya…..
  tapi syukurlah kerana kita x rasa diri tersisih,tp rasa terpilih untuk meraih kasih dariNYA…..
  tapi peritnya PERPISAHAN tetap dirasai
  terutama anak2 yang sangat terkesan..
  hanya DIA YANG MAHA MENGETAHUI…..

   
 181. wayni

  21 April 2011 at 10:49 pm

  Assalamualaikum ustaz.. bercerita pasal jodoh.. saya minta pandangan ustaz dan saudara sekalian.. Allah taala telah menetapkan jodoh seseorang itu sejak azali.. ade juga yg menyebut jodoh perlu dicari dah diusaha.. cthnya ustaz: jika kita suka dan cinta seseorg itu, adakah kita perlu berusaha untuk mendapatkn cintanya walaupun die sudah berpunye.. jodoh dah pertemuan di tangan ALLAH.. maksud sy..adekah kite perlu berusaha untuk mendapatkn jodoh yg terbaik utk kite..

   
 182. gentarasa

  23 April 2011 at 12:00 pm

  Salam Wayni,
  Usakan untuk mendapat jodoh. Seperti kita berusaha untuk mendapat rezeki Allah yang lain. Tetapi jika dia isteri orang, atau suami orang, haram. Seperti juga mencari rezeki dengan mencuri dan merampas. Jika belum berpunya, insya-Allah, usahakan dengan jalan yang baik.

   
 183. asmahan

  23 April 2011 at 2:03 pm

  Assalamualaikum ustaz..blh x ust jelaskan lagi hukum haram jika dia isteri atau suami orang diambil menjadi pasangan?

   
 184. piniey

  23 April 2011 at 10:43 pm

  salam…
  sy memerlukan seseorg utk membimbing ke arah yg lebih baik…setiap hari sy cuma ada masa utk solat 5 waktu..itupun xpasti setiap ape gerak laku, bacaan dlm solat tepat. sy cuba utk baiki kelemahan2 diri ttapi tidak berjaya…

   
 185. bintuyusof

  24 April 2011 at 11:38 am

  slam ustaz,
  sy ad sdikit pertnyaan.sy berumur 26 tahun dn msh blm berkahwin.pd umur bgini sy slalu memikirkan soal jdoh sy.sblm ni sy ad juga berkenalan dgn bbrapa org lelaki,tp x mnjadi sbb tiada persefahaman..
  sy seorang guru agama di sek rendah,bknnya sy nak kata sy ni baik sgt bila dilabel sbgai ustzh, tp kebanyakan lelaki yg ingin berkenalan dgn sy dgn tujuan mnjadikan isteri,memilki kekurangan dlm ilmu agama..ad seorang lelaki yg pernh sy kenal tu,batas aurat wanita pn dia x tahu..
  baru2 ini pn ad seorang officenate sy ingin kenalkan sy dgn ank sdara dia,dn kakak ni pn bgtau yg ank sdara dia ni seorag yg agak sosial.
  jd,pertanyaan sy d sini,adkh memang jdoh sy dgn lelaki yg kurang ilmu agamanya?sy takut jika sy x mmpu utk membimbing bakal suami sy terutamanya dlm bab agama..
  nikah ni bkn soal mudah,kita akn hdup dgn psgn kita seumur hidup..btl kn ustz?mhon pndgn dn nasihat dr ustz..
  syukran..

   
 186. gentarasa

  26 April 2011 at 3:00 pm

  Salam bintuyusof.
  Pilih yang beragama. Maksudnya, yang ada ilmu dan mengamalkannya. Atau sedikit ilmu… tetapi bersedia untuk menambah dan mengamalkannya. Jika ada yang demikian, istikharah, serah segalanya pada Allah. Pinta petunjuk dan hidayah. Pinta nasihat daripada orang-orang baik disekeliling kita. Insya-Allah, Allah akan bantu untuk kita buat keputusan yang tepat.

   
 187. gentarasa

  26 April 2011 at 3:03 pm

  Salam asamahan,
  Jika meminang atas pinangan orang lain pun hukumnya haram. Apatahlah lagi kalau bercinta dengan suami/isteri orang.

   
 188. ima

  27 April 2011 at 3:33 pm

  salam..
  sngt berguna..
  mohon tuk copy dan share kepada rakan2 ya ustaz??

   
 189. Muslim

  27 April 2011 at 9:16 pm

  Assalamualaikum..
  minta izin copy artikel ini. Olahan dari lubuk hati yg mencari bg sy artikel yg sgt tkesan dijiwa bg jiwa sprt saya yg gersang & tandus. Semoga Allah mengilhamkan pada ustaz untuk terus menyebarkn syiar Islam dlm bentuk penulisan, ceramah dan sbgnye dan memberi kesan pada jiwa yg mencari Redha Allah.. Hidup dan mati kita semata2 kerna Allah.. Mohon Maaf dipinta..!_!

   
 190. wayni

  28 April 2011 at 12:05 am

  assalamualaikum ustaz.. lanjutan daripada soalan sy sebelum ini.. ustaz ade menyebut kita perlu mencari jodoh seperti kita mencari rezeki.. sy nk minta pandangan ustaz melalui kisah ini.. Lelaki H menyukai dan menyintai S kerana kesederhanaan dan juga kerana agamanya. tetapi S sudah bertunang dengan lelaki pilihannya. H dan S merupakan sahabat baik daripada kecil dan sekolah bersama-sama. H dan S kembali rapat selepas habis blaja universiti dan skrg masing2 sudah berkerjaya sbg pegawai kerajaan. H mempunyai niat untuk memperisterikan S walaupun menyedari S sudah bertunang. Mereka selalu keluar bersama pada hujung minggu untuk bertukar pandangan dan pendapat serta saling bantu-membantu antara satu sama lain tanpa pengetahuan tunang S. H sentiasa berhubung dan tidak berputus asa untuk mendapatkan cinta serta tidak putus2 berdoa kepada ALLAH supaya ditetapkan jodoh dengan S kerana H memendam perasaannya kepada S daripada kecil. Setelah mengetahui S sudah bertunang barulah H berasa takot kehilangan S dan mencuba sedaya upaya untuk mendapat cinta S walaupun menyedari S sudah bertunang. Kadang2 H juga berasa bersalah kerana setiap minggu keluar bersama S kerana tunangnya berada jauh dan sibuk serta tidak dapat menemani S. S juga menyedari yang H menyintainya dan berasa serba salah dengan situasi ini.. Sy nk tanya ustaz daripada kisah ini. Adakah cara H mendoakan supaya ditetapkan jodoh bersama S itu betol kerana tidak berputus asa untuk mendapatkan cinta sedangkan S itu tunangan org. dan apa pandangan ustaz daripada kisah ini..terima kasih.

   
 191. gentarasa

  28 April 2011 at 2:40 pm

  Salam,
  Perbuatan H menaruh hati pada tunang orang adalah salah disisdi agama. Bila salah, pasti tidak ada kebaikan dan keberkatannya. Dan keluar bersama tunang orang adalah salah. dalam Islam juga keluar bersama tunang pun salah… kerana pertunangan bukanlah lesen menghalalkan pergaulan bebas sebelum nikah. Jangan main api H, anda akan terbakar nanti… di dunia dan akhirat (nauzubillah). Berdoa sahaja untuk mendapat yang terbaik tanpa mengkhususkan S itu orangnya. Kerana mendoakan S sebagai orangnya samalah seperti mendoakan dia putus tunang. Berhati-hatilah, cinta itu bukan Tuhan (yang perlu diikut segala kemahuannya tanpa fikir halal dan haram). Wallahua’lam.

   
 192. wayni

  29 April 2011 at 12:18 am

  Salam Ustaz..sambungan daripada jawapan ustaz dan kisah td.. Adakah H dan S perlu bermuhasabah diri dan bertaubat dengan apa yang berlaku.. ini kerana, S keluar dengan H tanpa pengetahuan tunangnya dan memberi harapan cinta kepada H serta tidak pernah menolak setiap kali H mengajaknya keluar.. apakah tindakan yg perlu S buat terhadap tunangnya samada memberitahu hal sebenar atau hanya memohon maaf di atas ape yang telah berlaku.. dan ape pula yang perlu dilakukan oleh H kerana terlalu menyayangi dan mencintai S..tq ustaz

   
 193. gentarasa

  29 April 2011 at 11:21 am

  Salam wayni,
  S wajib hentikan perbuatannya keluar dengan lelaki bukan mahram. Tak payah bagi tau tuangnya, tapi jujur dan istiqamah berhenti berjumpa lelaki lain. H nak buat apa? Hidup ini ada tujuan, ada misi dan visinya. Terlalu cinta pun kalau tunang orang nak buat macam mana? Itu sudah ditakdirkan. Carilah yang lain… yang bukan tunang atau isteri orang. Wallahua”lam.

   
 194. Hazrul Anuar

  30 April 2011 at 4:56 am

  assalamualaikum ustaz.

  mohon entry ini di salin ya ustaz.untuk tatapan dan peringatan peribadi dan andai saya mahu berkongsi dgn rakan dan kenalan.mohon di halalkan.terima kaseh. ^_^

   
 195. anis

  1 May 2011 at 2:33 pm

  Salam ustaz,

  Nak tanya, ustaz kata “Jika meminang atas pinangan orang lain pun hukumnya haram. Apatahlah lagi kalau bercinta dengan suami/isteri orang.” Tapi kalau suami orang mahu menjadikan sorang wanita tu isteri ke 2 bagaimana ya ustaz? Jika dia mmg mampu untuk berpoligami termasuk dari sudut agama. Boleh menjadi imam kepada isteri dan anak-anak dan membentuk keluarga soleh solehah.

   
 196. yang mencari

  1 May 2011 at 7:48 pm

  mohon kebenaran utk berkongsi artikel ini.

   
 197. nafwan naila

  1 May 2011 at 11:42 pm

  Assalamualaikum ustaz.

  Saya sentiasa berfikir, lelaki mencari isteri berdasarkan rupa. Yang mencari tidak berdasarkan rupa pula, jarang-jarang bak kata p. ramlee.

  Dikuatkan pula dengan orang sekeliling saya yang ada yang cantik wajahnya, solehah pula berkali-kali dirisik orang. Orang yang merisik dia pula, baik-baik belaka. Kalau tak dalam ilmu agamanya pun, asalkan cantik, mudah jalan jodohnya.

  tapi saya berpegang akan kata cantik itu subjektif seperti nasihat ibu saya. Cantik luaran tak akan kekal lama, cantik hati yang menjadi ukuran.

  Masih, kadangkala dalam soal jodoh, saya risau akan faktor rupa paras, adakah ia akan jadi penghalang? (dan, adakah hati saya cukup cantik untuk saya ketepikan hal rupa paras?)

  apapun saya saya masih muda, dan sentiasa redha. pasti Allah mempunyai perancangan yang lebih baik untuk diri saya. ^_^

   
 198. norfahalis

  24 May 2011 at 11:52 am

  Assalamualaikum ustaz…

  saya mohon untuk copy sedikit yer ustaz..sekadar peringatan untuk diri ini 🙂
  mohon d halal kan yer ustaz..

   
 199. zalina

  24 May 2011 at 5:07 pm

  Assalamualaikum ustaz,

  Jutaan terima kasih atas segala ilmu & kata ustaz yg sgt2 memberi kesan kepada saya dan org2 disekeliling saya.

  Ustaz,saya ada kemusykilan smpai sekarang masih samar2 mengenainya.Apa pendapat ustaz bila seseorang mengatakanmengenai perihal jodoh begini
  “Saya rasa jodoh saya sudah meninggal dunia”.

  Apakah itu tandanya seseorang itu telah beputus asa dengan jodohnya selepas penat mencari @ merasakan tiada yang sesuai dengan dirinya.
  Bolehkah seseorang itu berkata sebegini?

  Syukran jazilan ustaz.

   
 200. nurul

  2 June 2011 at 11:11 pm

  Assalamualaikum…
  ustaz…bagaimana sekiranya 2 individu telah menerima antara satu sama lain dengan menggunakan baitul muslim tetapi tidak mendapat restu dari ibu salah satu pihak dengan alasan darjat dan bertegas utk tidak menerima hubungan tersebut…
  apakah yang seharusnya dilakukan oleh anak…adakah berdosa jika tidak mengikut kata kerana sesungguhnya syurga di bawah tapak kaki ibu…
  ataukah ia petanda bahawa mereka memang bukan dijodohkan utk bersama??

   
 201. ayu

  7 June 2011 at 3:45 pm

  assalamualaikum ustaz…
  dengan izin Allah sy bertemu dgn ustaz di alam maya ini.
  sgt bersetuju dengan cara mendapat jodoh yang baik ialah jadi org baik dan ikut pilihan org baik.
  kerana ia memang berlaku kepada saya sendiri.
  bukanlah nak mengaku saya ni baik,tetapi saya berubah menjadi yg lebih baik…baru lah Allah temukan jodoh itu.lama saya tunggu…hampir memasuki 30 thn.yg kedua, saya ikut pilihan ibu yg juga dicadangkan oleh sahabat baik saya sendiri.
  sahabat ini saya kenal sudah lama,sejak zaman menuntut lagi.memang saya bertuah kerana bersahabat dgn org baik sepertinya.dan yg penting ibubapa saya sgt berkenan pada suami saya(bakal pd masa itu).jd walaupun ada pilihan sendiri,tetapi saya ikhlaskan hati menerima pilihan org tua.
  akhirnya saya bahagia…alhamdulillah.

   
 202. gentarasa

  8 June 2011 at 2:35 pm

  Salam zalina,
  Terus berrusaha… terus berdoa. Jangan putus asa. Istiqamahkan solat duha dan hajat.

   
 203. fanalove

  13 June 2011 at 6:49 pm

  salam ustaz,

  memohon untuk copy yer ustaz…..
  untuk peringatan diri dan kawan2 saya
  harap di halal kn yer ustaz

   
 204. Izan Haizan

  18 June 2011 at 7:21 pm

  Assalamualaikum ustaz,

  mohon untuk copy untuk peringatan diri dan kwn2…

   
 205. khadeejaa

  19 June 2011 at 9:02 pm

  salam ustaz….mohon untuk dipost kan dalam blog saya…

   
 206. Daurah Sakinah

  27 June 2011 at 7:31 pm

  Assalamualaikum.
  ustaz, ana mohon share artikel ni..
  jazakallahu khairan kathiran

   
 207. gentarasa

  28 June 2011 at 6:35 am

  Salam Daurah… ya silakan. Pada yang lain juga.

   
 208. Aila

  29 June 2011 at 10:04 am

  Salam

  Saya suka membaca entry berkaitan jodoh nie..sejuk hati supaya saya senantiasa bersabar. saya sering menhadapi dugaan alam sekeliling yg kekadang membuatkan tergoyah sebentar kesabaran dan keimanan…
  Saya yakin Allah ada yg terbaik utk ku..

  Thanks ustaz..

   
 209. nor

  8 July 2011 at 10:21 am

  assalamualaikum ustaz
  saya amat memerlukan nasihat ustaz tentang jodoh ni..ibu bapa saya ingin menjodohkan saya dengan seorg lelaki A yang sgt baik sifatnya,taat pada ibu bapa dan ada rupa.kalau nk dibandingkan dengan saya, saya tidaklah sebaik dia dari segi rupa dan sikap. ini mbuatkan saya rasa rendah diri.saya ada melakukan solat istikarah dan bmimpi lelaki B yang saya suka dalam diam. tapi ketiga-tiga mimpi tersebut lelaki B bwajah muram dan mimpi t’ akhir dia mlambai dan bkata dia akan pergi jauh..oleh sebab itu, sy ragu2 dgn jwpn saya. tp lps saya bjumpa dgn si A, saya mula ttarik dgnnya.Saya bpegang kepada “lelaki yang baik, adalah untuk perempuan yang baik”. Jd, saya berusaha untuk jd baik. Tp saya perlukan masa untuk siapkan diri dengan ilmu agama rumah tangga, supaya saya dapat jadi baik macam dia.Saya sbnrnya malu untuk meminta si A menunggu saya setelah lama dia dan keluarganya menunggu. Jd saya memberi alasan yang saya masih belum bsedia. Tp akibat kesilapan kata-kata saya semasa pbincangan saya dgn si A tempoh hari, si A terasa hati dan telah menarik balik keputusannya. Ibu bapanya dan ibu bapa saya jd kurang akrab dan tidak seperti dulu. Namun, pihak ketiga telah membantu mempereratkan semula hubungan ibubapa kami dan bharap supaya saya dapat memujuk si A supaya meneruskan niat asal. Ustaz, sbnarnya ingin meneruskan niat ibubapa kami,tp saya buntu untuk memujuk si A setelah dia memutuskan untuk bkwn dgn saya dan kenal hati budi saya dahulu . Tp saya tkt nanti pada ms yang sama si A jatuh hati pada org lain. Apa yang patut saya lakukan?Pada masa ini, kami masih bhubung mlalui sms sahaja. Saya malu untuk bjmpa dengannya dan saya rasa Si A pn mengelak untuk bjmpa dengan saya.

   
 210. gentarasa

  8 July 2011 at 4:29 pm

  salam Nor,
  Apa lagi yang nak ditunggu? kalau tentang persediaan… kita akan sentiasa tak cukup masa untuk bersedia. Ikut dan taat cakap ibu-bapa. Cepat terima. Bila ada lerlaki baik (si A), masuk meminang… teruskan. Insya-Allah berkat. Amin.

   
 211. MzD

  13 July 2011 at 8:55 am

  salam ustz,trima ksih atas artkl…semga islam menjadi tunjg pernfsan hidp kt

   
 212. Akram Afifi

  14 July 2011 at 11:45 am

  fikir zikir

   
 213. Akram Afifi

  14 July 2011 at 11:46 am

  tiada teman sehebat Allah dan RasulNya
  fikirkan……….

   
 214. Athirah Kamil

  19 July 2011 at 3:41 pm

  Assalamualaikum

  Ustaz, sy mohon share artikel ini di facebook utk bacaan rakan2. Thank u (^_^)V

   
 215. pulutmangga

  19 July 2011 at 4:47 pm

  ramai juga org yang mudah bertemu jodoh,
  mcm saya,terasa jodoh sangat berat.

  Saya selalu doa,moga suatu hari Allah makbulkan …Amin
  saya mohon share kisah ni ye ustaz di page saya…..

   
 216. mencari sinarMu

  19 July 2011 at 5:47 pm

  salam ustaz..

  saya tertarik bila membaca artikel berkaitan dgn jodoh ne..sebab saya juga selalu memikirkan siapa jodoh saya.

  terus terang,saya tak tahu hati saya ne suka pada siapa dan org yg macam mana.

  dulu saya impikan lelaki yang beragama sperti berperwatakkan ala-ala ustaz,berkopiah..

  tapi sekarang bnyk yg hanya indah pada luaran.macam hipokrit jer dgn berkopiah tu padahal ada juga yg bercouple dn sebagainya..

  ada yg saya kenal,lelaki beragama..usia lingkungan 25 thun.tapi dia macam yg malas nak berusaha.memang perlu redho dgn apa yg ada tapi dia seperti langsung tiada usaha utk memajukan diri seperti mencari kerja yg lebih menjamin hidup dan sebagainya.senang cakap jenis memilih kerja..

  bila dia mcm tu,saya kurg yakin dgn dia.zaman sekarang,byk faktor yg boleh menyebabkan penceraian.saya takut kewangan menjadi faktor utama walaupun agama dia mantop.

  yg kedua, dalam masa yg sama saya ada kenal seorg lelaki yg telah kerja. dia tertarik pada sy dgn pandangn pertama dia jumpa saya iaitu sewaktu saya bawa pelajar saya pergi lawatan ke pelabuhan tempat kapal dia berlabuh dan kebetulan kami dapat melawat kapal tersebut.

  dia berumur 30 thn dn dia minta no saya dari salah seorang pelajar saya yg senegeri dgn dia.dia seperti serius tapi saya seperti meragui agamanya.(pekerja kapal biasanya dikaitkan dgn akhlak yg buruk seperti kaki perempuan dan sebagainya)

  dulu memang saya impikan bila ada seseorg itu sukakan saya,biarlah dgn sekali pandang dia terus sukakan saya sebab saya rasa saya tak la ada rupa yg menawan sangat.bila perkara tersebut berlaku pada saya,agamanya pula yg buat saya ragu tambahan dia org borneo.

  kadang-kadang terfikir juga utk terima org yg nampak mcm kurg agama dari terima yg nampak beragama tapi hipokrit.

  saya tak tahu ape nak buat sekarang.nak tak nak,saya perlu juga fikir soal jodoh ini sebb usia saya pun makin meningkat.saya berusia 24 tahun..kedua-duanya macam ada risiko.

  aper pandangan ustaz pada kes saya ini?

   
 217. gentarasa

  20 July 2011 at 12:35 pm

  Salam mencari sinar mu,
  Mencari kesempurnaan adalah usaha yang paling tidak sempurna… teruatama dalam mencari jodoh. Cara mencari jodoh ada 3. Baca entri itu dalam blog saya ini. Mudah-mudahan ada sedikit pencerahan di situ. Mencari jodoh bukan dengan persepsi apalagi prajudis. Perlu berhati-hati tetapi pada masa yang sama perlu bersangka baik. Untuk mendapat semua sifat yang baik, agak sukar. Tetapi pilih yang terbaik agamanya… insya-Allah, akan terbaik juga semuanya. Bila bertemu sahaja yang berkenaan… istikharah, buat keputusan dan terima. Insya-Allah, jika kita baik, Allah akan rezekikan jodoh yang baik untuk kita. Amin.

   
 218. mencari sinarMu

  21 July 2011 at 8:42 am

  “Jodoh itu urusan Allah. Sudah dicatat sejak azali lagi. Tetapi prinsipnya tetap satu dan satu itulah yang wajib kita fahami. Orang yang baik berhak mendapat jodoh yang baik. Cuma sekali-sekala sahaja Allah menguji orang yang baik mendapat pasangan hidup yang jahat seperti Nabi Lut mendapat isteri yang jahat dan Asiyah yang bersuamikan Firaun laknatullah.”

  salam ustaz

  berdasarkan petikan tulisan ustaz ne,saya memang yakin jodoh saya telah dicatatkan sejak dari azali.cuma masalahnya sekaranag saya selalu fikir siapa dia,dimana dia dan bagaimana rupa serta akhlaknya.

  saya juga takut kalau saya dapat pasangan yang tidak baik (bukan bermakna saya cakap saya baik) cuma saya sekarang sedang berusaha jadi baik dan amat memerlukan yang dapat bimbing saya.

  andai kata saya dpt yg tidak baik atau kurang agama macam yg berusia 30 thn tu,saya takut saya tak kuat nak hadapi.

  sepanjang hidup saya,banyk masalah yg saya hadapi dan banyak ujian yg saya terima.jadi saya mengharapkan alam perkahwinan adalah alam yg dapat memberi ketengan dalam hidup saya disamping pasangan yang beriman serta menerima saya seadanya.tapi andai saya diuji dgn pasangan yg bermasalah,kemana kesudahannya ustaz??

  saya lihat org lain selalu dimudahkan segala urusan dari segi kerjaya,taraf hidup keluarga serta hal jodoh.amat mudah dan lancar urusan mereka tanpa masalah.sebaliknya berlaku pada saya.

  ada juga yg putus tunang pun dapat pengganti yang baik dan dalam masa yang tepat sehingga tidak mengaibkan dia.

  pendapat ustaz???

   
 219. Huda Nemo Riko

  24 July 2011 at 8:55 am

  assalamualaikum…ustaz…….

  terima kasihh untuk perkongsian soal jodoh ni….sy percaya…Allah telah menetapkan jodoh masing di dunia ni….dan sy amat berharap jodoh yg telah Allah tetapkan untuk saya hadir dalam kalangan org2 yg beriman yang mencintai Allah sebelum die mencintai saya…..

  saya ingin tanya ustaz….. “setiap org ada jodoh yg telah ditetapkan” jadi bagaimana jika seseorang hamba Allah itu tidak berkahwin sehingga dia pergi meninggalkan dunia ini……
  apakah jodoh yg telah Allah ciptakan untuk dia telah pergi terlebih dahulu sebelum bertemu dia…. atau sebaliknya……atau masalh dia tidak berkahwin kerana masalah dalam dirinya sendiri???

  lagi satu soalan….. ustaz…. macam mana untuk yakinkan diri kita,,,, yang jodoh atau pasangan kita tu jodoh dari Allah….sebab saya selalu terbace dan terdengr tentang jodoh dari iblis syaitan dan sebagainya…. jadi sy rase tertanya tanya tentang kedatgn jodoh ni…

  minta maaf jika ada salah pertanyaan dr saya disini… syukran jazillan ya ustaz….

   
 220. hambaALLAH

  25 July 2011 at 1:08 am

  Salam,
  Ustaz,sy ad soalan yg sy xdpt jwpny..
  ap yg dikatakn bercinta kerna ALLAH ustaz…?

   
 221. gentarasa

  25 July 2011 at 12:00 pm

  Salam hambaALLAH.
  Bercinta kerana Allah, dengan niat hendak berkahwin agar dapat bantu membantu menjadi hamba Allah dan Khalifah. Bercinta tanpa melebihikannya daripada cinta Allah. Dan bercinta dengan tidak melakukan sesuatu yang dilarang Allah. Wallahua’lam.

   
 222. Sanggam Malaya

  4 August 2011 at 4:01 pm

  sangat baik sekali..tenang hati saya membaca artikel2 ustaz… terima kasih.

   
 223. miz lonely

  8 August 2011 at 10:27 pm

  salam ustad.
  bagaimana cara kita hendak bertemu jodoh selain doa? usaha yg dilakukan sebelum ini menemui jalan buntu, teringin sekali merujuk pada ustad dan minta dijodohkn dgn lelaki yg ikhlas dan bercinta krna Allah tetapi segan utk berbuat demikian. hati meronta untuk memiliki keluarga bhgia di samping suami dan anak. bantu sy ustad.

   
 224. ela

  21 August 2011 at 10:29 pm

  mohon share dgn kwn2..

   
 225. ummu

  25 August 2011 at 11:50 am

  masyaalah..betapa indahnya cinta yang berlandaskan agama…ustaz,bagaimanakah saya mahu menemui cinta yang berlandaskan agama?alangkah bagusnya jikalau saya dapat memperoleh cinta yang suci dan hakiki?saya sudah beberapa kali dipermainkan oleh lelaki.hanya kerana saya seorang yang pendiam dan menjaga batas-batas agama…saya harap ustaz dapat membantu saya dalam mencari jodoh yang terbaik buat saya.baru-baru ini,saya ada membaca buku hasil nukilan ustaz yang bertajuk tentang cinta…betapa indahnya kata-kata ustaz itu…

   
 226. ummu muaz

  26 August 2011 at 11:25 am

  salam ustaz,
  terima kasih atas nukilan yang sangat indah.mohon untuk dikongsi bersama yang lain.
  syukran.

   
 227. asilah

  27 August 2011 at 12:13 pm

  mohon berkongsi ye ustaz

   
 228. yin

  28 August 2011 at 9:19 pm

  as-salam

  terima kasih sb telah menulis blog ini..bru-bru nie sy telah pun putus hubungan atas sbb2 yang tertentu..sedih teramat sgt smpi xdpt nk mengalirkan air mata..setelah membaca blog ini sy menjadi seorg yg lebih tenang & tabah walaupun kadang2 masalah tersebut mengganggu fikiran sy..kdg2 tue sy tdk tahu nk meluahkan rase ht kepada sesiapa cuma hanya mengangkat doa kepada Yang Esa

   
 229. gentarasa

  29 August 2011 at 10:19 pm

  Yin,
  Teruskan mengadu kepada Allah. Allah Maha mendengar rintihan kita.

   
 230. anak ma abah

  6 September 2011 at 9:45 pm

  hebat sungguh artikel ustaz ni..sungguh terkesan di hati..

   
 231. Linda Nur Dini

  11 September 2011 at 7:32 pm

  assalamua’laikum..pnulisan yg sgt bgus,trkesan djiwa..mntak izin utk share..shukran..

   
 232. syed hafiz

  14 September 2011 at 12:03 pm

  sgt sgt sgt baik… pilihan allah mmg terbaik..

   
 233. Farizah Jaja

  15 September 2011 at 3:24 pm

  subahanallah… terkadang terleka banyak perkongsian yang sangat berguna untuk di teliti menggunakan mata hati kerna ia akan memberi pelajaran yg melahirkan rasa syukur dengan rezeki dan nikmat yang dipinjamkan seketika untuk di hargai sebaiknya… amin.

   
 234. Noor Diyana

  28 September 2011 at 6:48 pm

  Assalamuaikum. Ustaz mohon share ye? =)

   
 235. nurshaf jaafar

  3 October 2011 at 1:44 am

  Assalamualaikum ustaz…mohon share utk bacaan bersama suami saya utk meluaskan pengetahuan bersama,,bole ustaz?

   
 236. Hana Hamdan

  7 October 2011 at 2:37 am

  assalamualaikum ustaz..ana mohon di izinkn share di f.b ana..buat tatapan rohani ana,serta rakan yg lain..moga sama2 dpt manfaatnya.amen-

   
 237. miz lonely

  8 October 2011 at 8:32 pm

  Salam ustaz.. bagaimana cara mendapat jodoh yg baik dgn kaedah kedua tu? selain berusaha menjadi baik, bagaimana nk minta bantuan dr kalangan guru agama agar mendapat jodoh yg baik selain berdoa? siapa yg boleh kita rujuk selain ibu bapa?

   
 238. gentarasa

  9 October 2011 at 2:28 pm

  Salam Miz,
  Rujuklah kepada orang yang anda percayai baik Islam dan akhlaknya.

   
 239. ari

  11 October 2011 at 10:02 am

  aku pun tak nak kawin ngan org cantik luaran…biar muke tak cantik tapi hati cantik…sekarang zaman jahiliah..dah banyak isteri cantik curang,,,aku tak nak oiiiiiiii

   
 240. anaIrma

  16 October 2011 at 3:38 am

  salam…mhon utk share di blog sy yer…syukran jazilan

   
 241. math

  17 October 2011 at 11:40 am

  Salam Ustaz,
  Terima kasih Ustaz, air mata menitis lagi. Moga Ustaz terus menulis.

   
 242. mardiah

  25 October 2011 at 4:10 pm

  assalamualaikum ustaz..sy mohon share artikel ini..terima kasih ustaz

   
 243. maisarah zainul abidin

  25 October 2011 at 5:46 pm

  Sangat terkesan m’bace artikel ni.. terutamanya di kala waktu sy sdg mngalami kgagalan cinta skrg ni.. sdikit sbyk mngubat hti sy

   
 244. Woro Sri Udas

  26 October 2011 at 12:29 am

  assalamualaikum ijin share..ke fb…terimakasih banyak

   
 245. haikal

  28 October 2011 at 3:53 pm

  salam ustaz…mohon share article ini….tq

   
 246. shafiyah

  3 November 2011 at 3:52 pm

  salam ustaz mohon share pada kawan2…

   
 247. Nor Mizi

  5 November 2011 at 6:42 am

  Salam ustaz, mohon share artikel ini ye.Syukran

   
 248. Hamba Allah

  7 November 2011 at 5:59 pm

  Hamba Allah..

  Salam Ustaz,

  mohon pendapat.

  1).adakah patut seorang wanita itu meneruskan perhubungan cinta bersama kekasih sehingga berzina dengan niat untuk bernikah?..si wanita terpaksa mengikut kehendak lelaki kerana naif dan tidak tahu bagaimana cara untu melarikan diri..si wanita menasihati kekasih agar menghentikan perbuatan zina namun kekasih tidak mengendahkan..apakah yang harus dilakukan oleh wanita itu?

  2)seandainya wanita berzina itu telah bertaubat, adakah peluang baginya untuk mendapat calon suami yang soleh..?

   
 249. gentarasa

  7 November 2011 at 9:56 pm

  Salam,
  Usahakanlah supaya bernikah dengan segera. Terpaksa berzina, hanya satu sahaja… dirogol! Selain itu suka sama suka, dan itu berdosa. Bertaubatlah. Katakan kepada wanita itu, tidak ada kebahagiaan dengan terus berdosa. Lelaki yang tidak mahu bernikah cuma suka berzina, tidak layak menjadi manusia patah lagi menjadi suami! Jauhilah, dia bukan manusia.

  Bila kita bertaubat, Allah sayang. Bila Allah sayang, apapun Allah mampu dan mahu beri. Pesan pada wanita itu bertaubatlah… dengan sebenarnya. Jika itu dilakukanya, dia layak untuk mendapat suami yang baik. Amin.

   
 250. rosliza

  10 November 2011 at 10:10 pm

  As-salam ustaz,

  saya musykil tentang jodoh. suami saya mengata kan bahawa setiap pertemuan ada sebab nya mengapa Allah bagi kita berjumpa seseorang. Soalan saya ialah adakah semua org yang kita jumpa perlu kita menerimanya kerana ada sebab dari Allah, contoh nya kalau jumpa perempuan mesti di kahwinninya tanpa berfikir baik atau buruknya.

   
 251. Nurkhayati

  26 November 2011 at 12:31 am

  jd orng baik dlu kalau nakkan orang yg baik pula..

   
 252. Alindaliah Nataliah

  26 November 2011 at 6:07 pm

  Alhamdulillah, sungguh berkesan penulisan ustaz, terungkai segala kemuskilan dan persoalan di hati….sy sangat suka…Semoga ustaz terus menulis lagi…

   
 253. Amelia

  29 November 2011 at 9:04 am

  salam ustaz…i really need ur help ustaz…tp malu nk cerita kat sini…mcm mana sy nk tny ustazyer…

   
 254. wulanto

  30 November 2011 at 5:13 pm

  artikelnya sangat menyejukkan, semoga dapat menjadi panutan bagi kita semua… seandainya semua orang seperti bapak….mungkin akan damai sejahtera dunia ini…. Amien.

   
 255. gentarasa

  1 December 2011 at 9:49 pm

  Salam, email saya pahrolmohdjuoi@yahoo.com.

   
 256. Siti Khadijah Abdullah

  4 December 2011 at 6:18 am

  artikel yg sangat baik….minta izin utk copy.

   
 257. Indera Puteri

  12 December 2011 at 12:41 am

  boleh jadi panduan dalam perjalanan hidup di dunia ini especially ketika kita terleka dengan pelbagai ragam yg berlaku dlm kehidupan seharian…Good article!

   
 258. Taufik Mahdi

  12 December 2011 at 7:56 pm

  Artikel yg membuatkan saya tersenyum…Alhamdulillah, sy diizinkan ALLAH utk membaca artikel ini..amin~

   
 259. fsyazana

  12 December 2011 at 8:32 pm

  Hmm..artikel yang sangat menarik.Membuka minda masyarakat dan konsep ini perlu difahami oleh semua untuk tenang dan bahagia..samada org bujang atau berkahwin..

   
 260. Nuurhaizatul Binti Nazeri

  13 December 2011 at 5:52 pm

  artikel yg sarat dgn nsiht…….
  kesimpulsnnys, jdilah org yg baik…. 🙂

   
 261. qalbu

  16 December 2011 at 4:23 pm

  Salam ustaz,
  Alhamdulillah, orang yang baik untuk yang baik dan selama ini hanya insan yang baik berlegar-legar dalam kehidupanku. Aku sangat percaya yang baik untuk yang baik. mereka baik tetapi takdir perlu mempertemukan mereka dengan insan baik yang lain. masih ada insan yang baik sedang menungguku.

   
 262. ana

  19 December 2011 at 1:14 am

  assalamualaikum ustaz,
  saya nak tye,klau org yg baik utk org yg baik.mcm mne pula jodoh utk org yg pernh mnjd ‘jahat’?adkh mreka ttp akn dijodohkn dgn org yg jahat juga?

   
 263. Nur Munirah Othman

  19 December 2011 at 11:10 pm

  Salam…best bca kisah di sebalik artikel ni,,,byk input yg bleh dijadikan rujukan..insyaAllah jodoh kta akan sampai…lambat atau cpat itu smua telah ditetapkan oleh Yang Maha Kuasa…kta hya merancang dan brusaha, yg slbihnya Allah lah yg mnntukan sgalanya…

   
 264. gentarasa

  20 December 2011 at 8:18 pm

  Salam Ana,
  Semua orang ‘pernah’ jadi jahat sebelum jadi baik. Tapi itu adalah lebih baik… ‘pernah’ jadi baik kemudian jadi jahat. InsyaALLAH, yang baik tetap untuk yang baik, walaupun sama-sama pernah jadi jahat. HHem…

   
 265. cikdah

  20 December 2011 at 10:48 pm

  semoga Allah mengampunkan dosa2 saya dan diberi kekuatan utk menghadapi segala ujian yg bakal mendtg… terima kasih ats bicara ustz… Allah shj yg mampu memblsnya….amin

   
 266. Anne Shine

  30 December 2011 at 10:57 am

  Allah. Maha mengetahui..:-D

   
 267. Khairudin Maliki

  12 January 2012 at 5:23 pm

  Kecantikan seorang isteri bukan terletak pada agamanya sahaja. Tetapi anda juga perlu tengok pada ilmunya, akhlaknya, pengorbanannya dan kesetiaannya. 4 perkara inilah yang melambangkan kecantikan seorang isteri yang solehah.

  Agama umpama ‘tiang seri’ masjid. Jika ‘tiang seri’ kukuh dan kuat, pasti sesebuah masjid yang dibina itu tidak akan goyah. Apatah lagi roboh. Manakala ilmu dan akhlak pula umpama bahan binaan masjid.

  Bayangkan bahan binaan diperbuat daripada bahan yang tidak berkualiti. Pasti masjid yang dibina itu cepat rosak. Akhir sekali, pengorbanan dan kesetiaan pula adalah umpama masa binaan masjid.

  Ada masjid cepat dibina, cepat roboh pasal dibina menggunakan bahan yang tidak berkualiti iaitu rasuah, riak dan sombong. (cepat roboh di sini bermaksud tidak ramai orang datang berjemaah ke masjid). Ada masjid lambat dibina, tetapi lambat roboh (lambat roboh di sini bermaksud ramai orang datang berjemaah) pasal dibina menggunakan bahan yang berkualiti iaitu ikhlas, sabar dan syukur.

  Begitulah juga dengan rumahtangga. Jangan pandang keburukan seorang isteri atau suami itu. Tetapi pandanglah pada kebaikannya. Ingat !!! Jika anda FOKUS pada keburukan, anda akan dapat hasil yang buruk2. Sebaliknya, jika anda FOKUS pada kebaikan, anda akan dapat hasil yang baik2 pula. Yosh!

   
 268. SyafiQa WaZien

  13 January 2012 at 8:42 pm

  Segelintir org akan menyalahkan takdir apabila dikecewakan..malah mengatakan Cinta itu kejam..tapi sebaliknya kt sendiri yg tak menghargai CINTA…

   
 269. zakiah

  15 January 2012 at 11:59 pm

  Semoga kita semua menjadi orang yang baik UNTUK semua orang yang baik-baik… 🙂 amin..

   
 270. nortazeli

  26 January 2012 at 1:32 pm

  Salam untuk semua..semoga kita semua sentiasa di bawah lindungan kasih Allah selalu..

  Pabila diri ditolak oleh seseorang yang pernah satu ketika telah menyayangi diri kita….lebih-lebih lagi dia seorang yang ada pegangan agamanya, menjaga solatnya malah baik akhlaknya, maka hati kita akan tertanya-tanya pada diri sendiri di manakah silapnya??? Bagaimana boleh seseorang yang pernah meluahkan rasa kasih dan sayangnya pada kita telah menolak kita jauh dari hidupnya..Penolakan ini pasti ada sebabnya.Dengan berpegang pada hakikat bahawa semua yang berlaku adalah sudah ditentukan Allah, tidak kira seberat manapun dugaan itu kita tiada pilihan selain menerimanya dengan hati yang ikhlas.Namun jauh di sudut hati masih mencari-cari kesalahan diri sendiri dan ingin perbaiki diri menjadi seseorang yang lebih baik dari semalam..Terasa bagaikan terjatuh lemas dalam perigi cinta..perlu naik semula ke atas untuk menempuh hidup yang tidak sunyi dari dugaan Allah untuk kita.Tentu ada hikmahnya yang perlu dicari agar kita lebih dekat pada Allah malah lebih menyayangiNYA daripada segala yang ada di dunia ini. Memang mudah untuk berkata-kata…namun tanpa kekuatan dan pertolongan daripada Allah, kita akan terus tenggelam dalam “Perigi Cinta”…Bermulalah satu transformasi yang sangat bermakna dalam hidup ini dengan hidayah yang telah dikurniakan oleh Allah…Alhamdulillah..

   
 271. effa

  29 January 2012 at 9:41 am

  Salam…sye bkal mjdi khlgn status sbg isteri x lama lg.insyaallah sye sdh cbe wt yg tbaik utk hbgn kami tp Allah tlh mnetapkn jdoh kami smp d sni shj.sye mmlukn motivasi yg kuat utk hri yg mdtg.Ya Allah ssguhnya sye redha dgn ketentuan ini,kurniakanlah kebaikan dan jdoh yg lbh baik.suami utkku dan bapa kpd bayiku.mhon ketenangan dan keberkatan utk jalani hdup ini.

   
 272. Naemah

  25 February 2012 at 12:24 pm

  Salam ustaz.

  Mohon penjelasan. Benarkah jika seorang lelaki memilih jodoh yang tidak direstui ibunya, maka dia telah menderhaka? Sedangkan jodoh yang dipilih itu jodoh yang baik. Adakah dalam urusan jodoh jg seorang lelaki wajib mentaati kata-kata ibunya?

  Harap ustaz boleh jelaskan. Terima kasih.

   
 273. oto

  26 February 2012 at 5:18 pm

  (-_-)

   
 274. gentarasa

  29 February 2012 at 11:40 am

  Tidak derhaka. Dia berhak menentukan pilihannya sendiri. Anak perempuan sekalipun berhak memilih, begitu juga lelaki. Tetapi sekiranya dia memilih untuk taat, tidak ada masalah.

   
 275. iza

  18 March 2012 at 1:17 pm

  assalamualaikum ustaz..

  terima kasih atas penulisan ustaz ini..ia amat berguna untuk dijadikan panduan..di sini saya ingin meminta sedikit pandangan ustaz. saya telah berkenalan dengan seorg lelaki selama 8 thun..dalam tempoh tersebut banyak pengorbanan yg telah dilakukan dan susah senang semua dikongsi bersama. dia menunggu sy sehingga saya habis belajar di universiti dan merancang untuk berkahwin setelah saya habis belajar. namun di sini terdapat masalah di mana pihak keluargas sy meletakan hantaran yg tinggi dan pihak lelaki tidak mampu dengan hantaran tersebut…saya dan dia ada juga berbincang untuk tidak membuat pinjaman.sy juga belum mendapat pekerjaan setelah habis belajar..
  persoalan saya disini :
  i) adakah wajar sy mencari pekerjaan dahulu seblum berkahwin?
  ii) perlukah hanya untuk berkahwin pihak lelaki perlu membuat pinjaman.?
  iii) bagaimana untuk saya mendapat persetujuan keluarga mengikut kemampuan pihak lelaki untuk wang hantaran?
  saya mohon pendapat daripada ustaz..
  saya dahului dengan ucapan terima kasih..

   
 276. mutiara

  19 March 2012 at 10:37 pm

  assalamualaikum ustaz….. artikel kali ini amat mneyentuh hati saya ustaz…. terima kasih byk2. Semoga ustaz terus menulis utk santapan jiwa saya ini. InsyaAllah ustaz, saya mohon utk hadiahkan artikel ini pd suami saya sempena ulangtahun perkahwinan saya bulan depan. Doakan saya berkesempatan saat itu….. alhamdulillah ustaz, saya akur pd ketentuan jodoh, saya akan perbaiki diri saya utk jadi isteri, ibu, anak dan muslimah yg baik.

   
 277. hayati

  23 March 2012 at 1:18 pm

  bagaimana kalau isteri yang tidak mampu menerima kelemahan suami?

   
 278. Irah

  7 April 2012 at 8:45 pm

  salam….inilah kesannya sekiranya fikiran kita diselubungi prasangka yg baik…hati akan mnjd tenang dn pasrah dlm melayari bahtera kehidupan…bkn semua yg baik akan mndpt jodoh yg baik…dn bkn semua yg tk baik mndpt jdh yg tak baik….setiap apa yg Allah tentukan jika difikirkan secara logik ada kebaikan yg tersendiri…sememangnya Islam itu Indah….terpulang pada akal dn hati utk menilai sesuatu ketentuan….

   
 279. Dhiya

  8 April 2012 at 9:38 pm

  Assalamualikum ustaz,

  Pertama kali follow blog ni…entry yang sangat baik n terkesan di hati. Terima kasih banyak-banyak ustaz kerana entry ini menjadikan hati saya lebih ‘baik’ selepas melalui waktu-waktu yang ‘tak baik’ dalam hidup saya. Semua orang kata jodoh perlu usaha, rasanya saya dah berusaha sama ada memilih sendiri dan melalui orang yang saya kira insyaallah baik-baik, tetapi tidak tau mana silap dan kurangnya semuanya tak berpenghujung. Allah lebih tahu, cuma sebagai manusia biasa sering tertanya-tanya apakah puncanya. Apa pandangan ustaz

   
 280. rosniza

  14 April 2012 at 11:51 am

  salam mahabbah..
  hilang rasa kesangsian n terjawab semua persoalan dalam jiwa…
  selama ini yg berlaku bukan salah sesiapa melainkan diri saya sendiri yang tewas. saya yg alpa..terima kasih ustaz kerana menyusun artikal yg amat berguna… syukur pada Allah yg telah mendorong saya ke laman ustaz…. saya doakan Allah merahmati ustaz dunia akhirat…

   
 281. sil

  15 April 2012 at 6:39 pm

  Assalamualaikum w.b.t. ustaz. entri ini sungguh menyentuh hati saya. mohon share petikan ayat ustaz di dalam fb ya. terima kasih.

   
 282. miszaida

  15 April 2012 at 8:14 pm

  salam ustaz…saya mohon share di Facebook ya…
  =)

   
 283. Eey Nasis

  19 April 2012 at 2:39 pm

  ustaz mohon dishare artikel ini

   
 284. mahfuzah

  20 April 2012 at 4:52 pm

  assalamualaikum ustaz..sy nk mintak share artikel ni boleh?

   
 285. fuad ansari

  29 May 2012 at 4:12 am

  mungkin bilamana Allah swt beri kita pasangan yg tidak baik walaupun kita telah berusaha utk jadi baik, Allah swt ingin kita semakin dekat dan selalu mengadu kepadaNya…

   
 286. dina

  29 May 2012 at 4:45 pm

  terima kasih ustaz ats kata-kata yg penuh b’manfaat ini ianya memberi semangat kpd saya untk terus berdoa agar dikurniakn seorg teman yg dapat menemani saya didunia dan akhirat…sebelum ini saya agak sukar mempercayai lelaki oleh sebab itu saya tidak pernah mempunyai kekasih kerana saya bukanlah darikeluarga yg bahagia…ibu saya adalah salah seorg hamba yg diuji oleh Allah…seperti ustaz katakan kadangkala Allah menguji orang yang baik mendapat pasangan hidup yang jahat. tetapi saya percaya mungkin Allah hendak meninggikan lagi darjah dan darjat ibu saya ke tahap yang lebih tinggi…

   
 287. ismida

  5 June 2012 at 3:19 pm

  salam ustaz,, saya nak tanye,, ade tak orang yang baik dpt jodoh orang yang tidak baik,, cam orang yang suke minum arak atau ke disko,, dan mengape begitu??

   
 288. moh. esman faridy

  30 July 2012 at 3:51 pm

  aku meyakini kebenaran artikel itu, karena akusendiri mengalaminya,..hingga saat ini belum juga ketemu jodoh.

   
 289. wawa

  16 August 2012 at 11:22 am

  The Best!!. 🙂

   
 290. wansyahir

  24 August 2012 at 6:37 pm

  mohon di share kat fb saya ya ustaz

   
 291. norhayati

  28 August 2012 at 1:19 pm

  salam,
  masih berusaha menjadi yang terbaik dimata Allah & suami.. Mudah-mudahan!

   
 292. anamutarabbi

  4 September 2012 at 1:01 pm

  Reblogged this on and commented:
  “Jodoh seperti rezeki, ia telah ditentukan. Namun, kita tidak tahu apa yang telah ditentukan oleh Allah. Dengan berpegang pada hakikat itu kita diperintahkan-Nya agar berusaha.

  Carilah jodoh yang baik, carilah rezeki yang baik dengan jalan yang baik juga. Siapa jodoh kita? Berapa banyak rezeki kita? Dan bila? Itu bukan kerja kita. Itu ketentuan Allah. Milik kita hanya usaha.

  Jadi, berusahalah dengan baik, Allah pasti tidak akan mengecewakan kita. Wajib menerima takdir tidak menolak kewajiban untuk mentadbir.”

   
 293. as

  23 September 2012 at 5:01 am

  Mohon izin salinan

   
 294. Fezliana Ahmad

  11 October 2012 at 4:30 pm

  Alhamdulillah, tulisan Ustaz memberi satu motivasi yg baik utk saya terus memperbaiki diri utk menjadi isteri yg baik kepada suami. Allah beri saya seorang suami yg baik, nikmat Allah yg tak mampu diucap dgn kata. Saya berdoa sgt2 jodoh kami berdua kekal hingga ke syurga.

   
 295. farhanirozali

  23 November 2012 at 8:03 am

  Reblogged this on Ana Mujahidah and commented:
  Khas buat sahabat sahabat yang sedang mencari jodoh, bacalah entry ni. Byk input , InsyaAllah :’)

   
 296. nur amelia mohd ali

  14 December 2012 at 5:07 pm

  asslamualaikum ustaz .
  sy tesangat tersentuh dgn entri ni .
  alagkah bahagianya dan sedihnya membaca jawapan seorg lelaki yg penuh dgn kecintaan dan keihkhlasan d setiap bait2 katanya ..
  sy bukan sahaja terpesona dgn indahnya kata2 ,tetapi sy juga merasakan . betapa diri ini tdk tesangatlah mampu utk menjadi seorg hamba yg tawadduk dan beserah diri sepenuhnya sbg hamba Allah apalagi utk menjadi ssorg yg ada segalanya bg seseorg yg lain .

  namun . sy harus mencuba dan berusaha menjadi yg lebih baik ..
  tetapi .. apa yg sy khuatiri . sy akan tersasar dr tujuan asal . hari ini kata ini ,dan hari esok berubah kata . cumanya hylah insafan seketika . apabila disedari . sy yg mampu melakukan segala .
  utk menjadi seorg yg baik . mct berlatih dgn sungguh2 .
  klau mahukan yg terbaik . dah tentu mahukan yg terbaik dr diri ini juga .

  umur sy kini sudah mula meningkat ,dr 18 ke 19. sy mula mengenal kehidupan .
  y tdk pernah dgn tiadanya dugaan . jalannya penuh dgn liku2 . curam .dan sgt mendalam .
  hari demi hari sy belajar . kdg2 . sy rasa hdp di alam novel yg selalu sy baca2 ketika usia remaja .
  sy tahu hdp sy juga novel . yg diatur oleh Allah . yg ditulis oleh Allah . disetiap kejadian .

  sy akur dgn ketentuan jodoh . sy tahu jodoh itu rezeki . seandainya pemberian apapun jodoh buat sy nanti . itu adalah rezeki . x akan ada sesuatupun pemberianYG DTGNYA dr Allah bukan rezeki .cuma itulah jalan utk Dia memudahkan perjalanan ke syurga .buat diri kita . tq . assalamualaikum .^_^

   
 297. nur amelia mohd ali

  14 December 2012 at 5:35 pm

  asslamualaikum ustaz .
  sy tesangat tersentuh dgn entri ni .
  alagkah bahagianya dan sedihnya membaca jawapan seorg lelaki yg penuh dgn kecintaan dan keihkhlasan d setiap bait2 katanya ..
  sy bukan sahaja terpesona dgn indahnya kata2 ,tetapi sy juga merasakan . betapa diri ini tdk tesangatlah mampu utk menjadi seorg hamba yg tawadduk dan beserah diri sepenuhnya sbg hamba Allah apalagi utk menjadi ssorg yg ada segalanya bg seseorg yg lain .

  namun . sy harus mencuba dan berusaha menjadi yg lebih baik ..
  tetapi .. apa yg sy khuatiri . sy akan tersasar dr tujuan asal . hari ini kata ini ,dan hari esok berubah kata . cumanya hylah insafan seketika . apabila disedari . sy yg mampu melakukan segala .
  utk menjadi seorg yg baik . mct berlatih dgn sungguh2 .
  klau mahukan yg terbaik . dah tentu mahukan yg terbaik dr diri ini juga .

  umur sy kini sudah mula meningkat ,dr 18 ke 19. sy mula mengenal kehidupan .
  y tdk pernah dgn tiadanya dugaan . jalannya penuh dgn liku2 . curam .dan sgt mendalam .
  hari demi hari sy belajar . kdg2 . sy rasa hdp di alam novel yg selalu sy baca2 ketika usia remaja .
  sy tahu hdp sy juga novel . yg diatur oleh Allah . yg ditulis oleh Allah . disetiap kejadian .

  sy akur dgn ketentuan jodoh . sy tahu jodoh itu rezeki . seandainya pemberian apapun jodoh buat sy nanti . itu adalah rezeki . x akan ada sesuatupun pemberianYG DTGNYA dr Allah bukan rezeki .cuma itulah jalan utk Dia memudahkan perjalanan ke syurga .buat diri kita . tq . assalamualaikum .^_^

   
 298. ismida

  27 December 2012 at 11:30 pm

  salam,, semoga dengan segala ujian dan dugaan yg kite hadapi dapat menjadikan diri kite lebih baik dan mahir dalam selok-belok kehidupan,, tidak bermakne kehidupan itu tanpa musibah dan dugaan kerana dengan adenye musibah dan dugaan itu yg menunjukkan yg kite ini hamba Allah dan Allah itu dekat sekali dengan kite,, janganlah suka bertangguh untuk membuat kebaikan, maka, bile datangnye musibah dan dugaan, masa yg sesuai tok buat kebaikan dengn bersabar dan bersangka baik dengan Pencipta,, kerana saat dan detik itu sangat bermakna dan sangat berharga agar tidak menyesal dikemudian hari,, tq, salam,,

   
 299. lieya

  6 March 2013 at 10:31 pm

  assalamualaikum ustaz,ingin saya bertanya kalau jodoh telah ditetapkan dan segala perjalanan hidup kita telah ditentukan jadi apa saja yang berlaku itu semua takdir jadi bagaimana kehidupan anak kita dimasa akan datang perlukah kita berusaha untuk membentuk diri mereka memilih calon yang sesuai untuk mereka sedangkan semuanya telah ditentukan, dan kita sendiri perlukah kita berikhtiar untuk pulihkan perkahwinan kita yang menuju kehancuran akibat suami berkahwin lagi atau tunggu saja arah mana takdir kita masih bersama suami atau ditinggalkan. Saya kadang2 keliru bertahun pohon rezeki murah,pohon bahagia bersama suami,pohon anak2 yang beriman tapi semua itu tidak menjadi kenyataan. Rezeki dimurahkan Allah tapi suami rasa megah dan kahwin lagi,anak2 membesar tanpa bimbingan bapanya dan jadilah anak2 yang tidak mendengar kata, dan saya ibu dan juga isteri kini tak tahu lagi apa yang perlu saya pohon dengan Allah, sebab suami dengan bangganya berkata ;telah bertahun-tahun awak minta dengan Allah tapi Allah tidak perkenankan malah Allah telah memberi apa yang saya minta iaitu kahwin satu lagi jadi awak kena terima semua ini: Jadi kini saya rasa malu pada diri sendiri bila berdoa saya hanya menangis sepuas hati tidak tau lagi apa yang perlu saya pinta terasa hina dan sebagainya

   
 300. financial help

  7 May 2013 at 4:33 pm

  I got this website from my friend who informed me on the topic of this
  site and now this time I am browsing this web site and reading very informative
  articles or reviews at this time.

   
 301. Sara Alex

  17 May 2013 at 7:38 am

  Subhanallah….dlm doa pg td,Allah tmukn jwapnnya d cni…alhamdulillah Allah..atas sakit yg Engkau bri,Engkau jualah mbri pnwarnya..mga kuat daku mnmpuh hri2 yg brlalu..inn Shaa Allah.

   
 302. izza84

  6 June 2013 at 7:07 am

  Reblogged this on ~Muslimah Sejati~.

   
 303. miss a

  12 June 2013 at 5:41 pm

  Terima kasih ustaz.tazkirah yg terkesan di hati..krana sy juga bru sj putus hbngan stlah 10 thn brcinta sejk sama2 bljr di univ. Dia akhrnya trpaksa akur dgn printah ibunya yg ingn jodohkan die dgn anak kpd rakan ibunya.Mmg sy sedang mencari tazkirah sebegini utk kuatkan jiwa disamping istiqamah dlm ibadah dn sabar dlm ujian yg diberi.

   
 304. miss a

  12 June 2013 at 6:55 pm

  Sy sdg usha mncari jodoh.sy tlh mklumkn kpd ibu n seorg saudara yg sy percaya utk mbantu sy. Sy akn berusha utk jd lbh baik.amin.

   
 305. Miss ComeiLote

  2 July 2013 at 4:38 pm

  Saya baca sampai habis.

  Alhamdulillah.

   
 306. raihan binti abdul rahim

  15 July 2013 at 1:35 pm

  salam ustaz, mohon share.. tq

   
 307. haziqah

  20 August 2013 at 7:50 am

  Assalamualaikum .. ustaz, mohon copy & share . syukran 🙂

   
 308. azila

  24 October 2013 at 11:41 am

  saya juga mencari jodoh..terima kasih ustad..

   
 309. izwandi

  4 March 2014 at 1:12 pm

  assalamualaikum…. ustaz saya nak mohon copy & share ye.. =)

   
 310. Rozah

  27 May 2014 at 11:12 am

  Assalam, Ustaz. Macam mana nak tahu seseorang tu tak baik atau baik, dan diri kita sendiri samaada kita ni baik atau tak baik. Hamba Allah yang berusaha nak jadi baik.

   
 311. Mira

  1 June 2014 at 11:47 pm

  Assalamualaikum ustaz..
  Saya berusia 24 tahun dan mempunyai teman yang sudah lama di kenali. Saya menyuarakan kepada ayah akan perkenalan kami yang sudah lama terjalin. Namun ayah meletakkan syarat yang tinggi bagi menjadi menantu lelakinya. Saya menyuarakan hasrat ayah ini kepada teman. Teman saya ini mengatakan ayah menginginkan seorang lelaki yang sangat baik dalam fahaman agamanya, namun dia merasakan tidak mampu mencapai keinginan ayah saya.

  Ayah meletakkan syarat supaya teman saya ini agar memakai jubah dan berkopiah saat mahu menemui ayah. Teman saya tidak mahu melakukan perkara ini..kerana di rasakan seperti menipu keluarganya termasuk keluarga saya. Demi Allah saya tidak sanggup untuk melawan keputusan ayah..namun di hati masih mengharapkan teman saya ini tidak mengalah sebelum berjuang. Teman saya meminta tempoh untuk berfikir..

  Saya hanya mampu menunaikan solat sunat dan solat istikharah dan memohon agar hati ayah dan teman saya ini dilembutkan. Terus terang saya buntu..
  Solat dah di buat, doa sudah di panjat…namun hati masih mengharap agar dia yang menjadi jodoh yang di tetapkan Allah untuk saya.

  Mohon agar ustaz memberi sedikit pandangan..

   
 312. Mitha

  27 August 2014 at 10:01 pm

  Subhanallah tulisan nya menyentuh sekali Ustad

   
 313. siti

  22 October 2014 at 12:59 pm

  terima kasih,perkongsian yang baik,.dan sudah lama mengetahui,cuma hati kecil nurani,.sukar nak menerima perhubugan di bina tidak sampai ke akad nikah.saya pernah berdoa,.andai dy jodohku, dkt kan lah.dan mgkin tidak jadi hubugn ini selain dari sikap dri,tp dsbbkb hubugn disulami per yang allah larang,.sbb itu doa tidak di makbul,.tp jelas dri entry ini jugak,..dan ramai org tak faham,.menjadi org baik,dan mendapt org baik,tidak smestinya sblm nikah,.kita tak fhm mksd org baik dikurniakan psgan baik,.sy ad berdoa jugak,..sy tahu byk kekhilafan dilakukan,.sy doa satukan kami,.dan kami nak bljr jadi manusia lbih baik kpd pencipta,dlm erti kta,.sy trima kekurangannya dan percaya boleh sama2 berubah ke arah lbih baik,.tp syg tak termakbul,.si dia memilih org lain tuk mjdi psgn. adkah kerana sya tidak baik?atau itu adlah jodohnya

   
 314. Ganie, Indra - Bintaro Jaya, Tangerang Selatan, Banten, Indonesia

  29 April 2015 at 5:15 pm

  Izinkanlah saya menulis / menebar sejumlah doa, semoga Allaah SWT mengabulkan – KHUSUSNYA TERKAIT JODOH. Aamiin yaa Allaah yaa rabbal ‘alamiin.

  Lebih dan kurang saya mohon maaf. Semoga Allaah SWT selalu mencurahkan kasih sayang kepada kaum Muslim : yang hidup dan yang mati, di dunia dan di akhirat. Aamiin yaa Allaah yaa rabbal ‘aalamiin.

  PEMBUKA :

  Asyhaduu anlaa ilaaha illallaah wa asyhaduu anna muhammadarrasuulullaah

  A’uudzubillaahiminasysyaithaanirrajiim

  Bismillahirrahmaanirrahiim

  Alhamdulillaahi rabbil ‘aalamiin,
  Arrahmaanirrahiim
  Maaliki yaumiddiin,
  Iyyaka na’budu wa iyyaaka nasta’iin,
  Ihdinashirratal mustaqiim,
  Shiratalladzina an’amta alaihim ghairil maghduubi ‘alaihim waladhaaliin

  Aamiin

  Bismillaahirrahmaanirrahiim

  Alhamdulillaahirabbil ‘aalamiin, hamdan yuwaafi ni’amahu, wa yukafi mazidahu, ya rabbana lakal hamdu. Kama yanbaghi lii jalaali wajhika, wa ‘azhiimi sulthaanika.

  Allaahumma shalli wa sallim wa baarik, ‘alaa Sayyidinaa wa Nabiyyinaa wa Maulaanaa wa Maulaanaa Muhammadin wa ikhwaanihii minal anbiyaa-i wal mursaliin, wa azwaajihim wa aalihim wa dzurriyyaatihim wa ash-haabihim wa ummatihim ajma’iin.

  Ya Allaah, berilah shalawat serta keselamatan dan keberkahan, untuk junjungan, nabi dan pemimpin kami Muhammad SAW dan saudara-saudaranya dari para Nabi dan Rasul, dan istri-istri mereka semua, keluarga mereka, turunan-turunan mereka, dan sahabat-sahabat dari semua Nabi dan Rasul, termasuk Sahabat-Sahabatnya Nabi Muhammad semua dan semua yang terkait dengan Nabi Muhammad SAW.
  ALLAAHUMMAFTAHLII HIKMATAKA WANSYUR ‘ALAYYA MIN KHAZAA INI RAHMATIKA YAA ARHAMAR-RAAHIMIIN.

  Ya Allaah bukakanlah bagiku hikmah-Mu dan limpahkanlah padaku keberkahan-Mu, wahai Yang Maha Pengasih dan Penyayang

  RABBI INNII LIMAA ANZALTA ILAYYA MIN KHAIRIN FAQIIR.

  Yaa Rabb, sesungguhnya aku sangat memerlukan suatu kebaikan yang Engkau turunkan kepadaku.

  RABBI LAA TADZARNI FARDAN WA ANTA KHAIRUL WAARITSIN.

  Ya Allaah janganlah engkau tinggalkan aku seorang diri dan engkau sebaik-baik dzat yang mewarisi. (QS. Al-Anbiya-i’: 89).

  اَللّهُمَّ اغْفِرْلِيْ وَلِوَالِدَيَّ وَارْحَمْهُمَاكَمَارَبَّيَانِيْ صَغِيْرَا

  “Allaahummaghfirlii waliwaalidayya war hamhumaa kama rabbayaanii shagiiraa”.

  “Wahai Tuhanku, ampunilah aku dan Ibu Bapakku, sayangilah mereka seperti mereka menyayangiku diwaktu kecil”.

  “Ya Tuhan kami, ampunilah aku, kedua orang tuaku, dan sekalian orang-orang mu’min pada hari terjadinya hisab (hari kiamat ).” (QS. Ibrahim: 41).

  “Ya Tuhanku, tunjukilah aku untuk mensyukuri nikmat Engkau yang telah Engkau berikan kepadaku dan kepada ibu bapakku dan supaya aku dapat berbuat amal yang saleh yang Engkau ridhai; berilah kebaikan kepadaku dengan (memberi kebaikan) kepada keturunanku. Sesungguhnya aku bertaubat kepada Engkau dan sesungguhnya aku termasuk orang-orang yang berserah diri.” (QS. Al-Ahqaaf: 15).

  Allaahumma innaa nas’aluka salaamatan fiddiini waddun-yaa wal akhirati wa ’aafiyatan fil jasadi wa ziyaadatan fil ‘ilmi wabarakatan firrizqi wa taubatan qablal mauti, wa rahmatan ‘indal mauti, wa maghfiratan ba’dal maut. Allahuma hawwin ‘alainaa fii sakaraatil mauti, wannajaata minannaari wal ‘afwa ‘indal hisaab.

  Ya Allaah, sesungguhnya kami memohon pada-Mu keselamatan dalam agama, dunia, akhirat, kesejahteraan/kesehatan jasmani, bertambah ilmu pengetahuan, rezeki yang berkat, diterima taubat sebelum mati, dapat rahmat ketika mati dan dapat ampunan setelah mati. Ya Allah, mudahkanlah kami pada waktu sekarat dan selamatkanlah kami dari api neraka serta kami mohon kemaafan ketika dihisab.

  Allaahumma inna nas aluka husnul khaatimah wa na’uudzubika min suu ul khaatimah.
  Ya Allaah, sesungguhnya kami memohon pada-Mu akhir yang baik dan berlindung dari akhir yang buruk.

  Allaahuma inna nas’aluka ridhaka waljannata wana’uudzubika min shakhkhatika wannaar.

  Ya Allaah, sesungguhnya kami mohon keridhaan-Mu dan sorga, kami berlindung kepada-Mu dari kemurkaan-Mu dan siksa neraka.

  Ya Allaah, terimalah amal saleh kami, ampunilah amal salah kami, mudahkanlah urusan kami, lindungilah kepentingan kami, ridhailah kegiatan kami, angkatlah derajat kami dan hilangkanlah masalah kami.

  Ya Allaah, tetapkanlah kami selamanya menjadi Muslim, tetapkanlah kami selamanya dalam agama yang kau ridhai – Islam, tetapkanlah kami selamanya menjadi umat dari manusia yang paling engkau muliakan – Sayyidina wa Nabiyyina wa Maulaanaa Muhammad Shallahu’alaihi wa alihi wa shahbihi wa ummatihi, wa baraka wassallam.

  DOA MOHON JODOH (UMUM) :

  Rabbana hablana min azwaajina, wa dzurriyyatina qurrata a’yuniw, waj’alna lil muttaqiina imaamaa.

  Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami jodoh dan keturunan sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertakwa.

  Ya Allaah, aku mohon cukuplah Engkau saja yang menjadi pemeliharaku di dunia dan akhirat kelak. Dengarkanlah rintihan hamba-Mu yang dhaif ini. Jangan Engkau biarkan aku sendirian di dunia ini maupun di akhirat kelak. Sebab itu menjuruskan aku ke arah kemaksiatan dan kemungkaran. Maka, karuniakanlah aku seorang pasangan yang beriman, supaya aku dan dia dapat membina kebahagiaan / kebajikan hidup ke jalan yang Engkau ridhai. Dan karuniakanlah padaku keturunan yang shaalih

  DOA LELAKI MOHON JODOH :

  Rabbi hablii milladunka zaujatan thayyibatan akhtubuhaa wa atazawwaju bihaa wa takuunaa shhahibatal lii fid diini wa dun-ya wal aakhirah

  “Ya Rabb, berikanlah kepadaku istri yang terbaik dari sisi-Mu, istri yang aku lamar dan nikahi dan istri yang menjadi sahabatku dalam urusan agama, urusan dunia dan akhirat”.

  Allaahumma inni as-aluka zaujatan hasanatan jamiilatan kaamilatan wa tsabbit qalbahaa iimaanan bika wa birasuulika fid dun-ya wal aakhirah.

  DOA PEREMPUAN MOHON JODOH :

  “RABBI HABLII MILLADUNKA ZAUJAN THAYYIBAN WAYAKUUNA SHAAHIBAN LII FIDDIINI WADDUNYAA WAL AAKHIRAH”.

  “Yaa Rabb, berikanlah kepadaku suami yang terbaik dari sisi-Mu, suami yang juga menjadi sahabatku dalam urusan agama, urusan dunia & akhirat”.

  PENUTUP

  Rabbanaa aatinaa fiddun-yaa hasanataw wa fil aakhirati hasanataw wa qinaa ‘adzaabannaar wa adkhilnal jannata ma’al abraar.

  Tuhan kami, berilah kami kebahagiaan di dunia dan kesejahteraan di akhirat, dan hindarkanlah kami dari siksaan neraka serta masukanlah kami ke surga bersama orang-orang baik.

  Rabbanaa taqabbal minna innaka antassamii’ul aliimu wa tub’alainaa innaka antattawwaaburrahiim. Washshalallaahu ‘alaa sayyidinaa wa nabiyyinaa wa maulaanaa muhammadin wa ‘alaa aalihi wa shahbihi wa ummatihi wa baraka wassallam.

  Tuhan kami, perkenankanlah do’a-do’a kami, karena sesungguhnya Engkau Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. Terimalah taubat kami, sesungguhnya Engkau Maha Menerima taubat dan Maha Penyayang. Shalawat, salam dan berkah semoga dilimpahkan kepada junjungan, nabi dan pemimpin kami Muhammad s.a.w, atas keluarganya, sahabatnya dan umatnya semuanya.

  HASBUNALLAAH WANI’MAL WAKIIL NI’MAL MAULA WANI’MAN NASHIIR.

  Cukuplah Allah menjadi Penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik Pelindung, Dia adalah sebaik-baik Pelindung dan sebaik-baik Penolong.

  Subhana rabbika rabbil ‘izzati, ‘amma yasifuuna wa salamun ‘alal anbiyaa-i wal mursaliin, walhamdulillahirabbil ‘aalamiin.

  Aamiin yaa Allaah yaa rabbal ‘aalamiin.

  Ganie, Indra – Bintaro Jaya, Tangerang Selatan, Banten, Indonesia

   
 315. Audra

  5 May 2015 at 12:22 pm

  Assalamualaikum… Ustaz..

  Satu Coretan yang amat baik dan bermaafaat kepada Hamba Allah yang membacanya AMin. Semoga ustaz diberikan kesihatan yang baik dan limpahan ilmu dari Allah. Untuk jadi baik sentiasa istiqomah dalam melakukan dan ingin menjadi baik dalam setiap kelakukan dan pemikiran kita setiap saat. Terutamanya kepada Allah. Kenapa Allah, Kerana kita perluh dahulukan kebaikkan kita itu kepadanya dengan Solat, Niat, Kelakukan , sifat kita kepada ALLAH. Banyykan Berdoa.

  Ramai yang telah saya baca commet2 para daie2 yang indah2 Iman mereka. Subhnalallah sungguh indah segala coment dan juga persoalan mereka kepada ustaz. dan Jwapan dari ustaz juga amat santai dan penuh dengan nasihat.

  “Jadi, berusahalah dengan baik, Allah pasti tidak akan mengecewakan kita. Wajib menerima takdir tidak menolak kewajiban untuk mentadbir.”

  Petikan ini saya ambil dari antri Ustaz di atas. Saya sangat suka dengan ayat ini.

  “Pilihlah jodoh dengan dua cara. Pertama, jadilah orang yang baik. Insya-Allah, kita akan mendapat jodoh yang baik. Kedua, ikutlah pilihan orang yang baik. Orang yang baik akan memilih yang baik untuk jadi pasangan hidup kita.”

  Saya juga masih tidak mempunyai Imam dalam hidup saya kecuali Ayah saya yang jadi Imam buat kami sekeluarga. “JADILAH ORANG YANG BAIK” ayat ini amat indah buat diri saya yang dan Family saya. Semoga saya istiqomah dalam melakukan/melaksanakan/ kelakuan baik dalam setiap kehidupan saya di dunia yang sementara ini. Saya juga seperti yang lain ingin sentiasa melakukan kebaikkan dalam setiap apa yang di lakukan di dalam hati dan di luar hati. Entri ini sangat indah buat semua termasuk diri saya kerdil ini.

  Ustaz,
  Mohon doakan saya agar dapat Jodoh yang baik. baru2 ini saya mendengar dari Ustaz Al AMin dari IKM FM dalam slot Pesona El-Zhara Topic : Mengharapkan Doa dari Orang Lain. Topic ini sangat2 indah dan baik bagi saya siap saya catat lagi dalam sebuah diary buruk saya. Salah satu perbincgan pada pagi itu adalah Mengharapkan doa dari orang yang Soleh dan Baik kerana Doa2 mereka adalah Makbul selain dari Doa ibu dan Ayah kita.

  Jadi ustaz Mohon Doakan saya disetiap Solat fardhu dan Sunat ustaz Agar kami dapat Jodoh2 yang baik yang Allah telah tentukan kepada kami. Amin Insya ALLAH.

  P/S : Semoga saya Istigomah dalam apa2 pun kebaikkan di dunia ini.

   
 316. Cahaya

  15 July 2015 at 9:45 am

  Assalamualaikum Ustaz,

  Saya nak minta pendapat ustaz. Saya telah berkahwin selama 2 tahun dan dalam masa 2 tahun itu, sya mendapati bahawa suami saya ada perempuan lain. Lama selepas itu, suami saya memberitahu saya bahawa dia sudah tidak ada apa-apa lagi dengan perempuan itu dah saya percaya sampai satu hari itu perempuan itu menelefon saya memberitahu saya apa yang telah terjadi. Sekali lagi selepas kejadian itu, suami saya memberitahu saya tiada lagi perhubungan antara mereka tetapi suami saya selalu keluar malam di mana dia beritahu saya ada kerja nak dibincangkan. Pada bulan ramadhan ini selepas solat tahajud, saya buat solat istikharah dan selepas solat subuh saya kembali tidur dan bermimpi berjumpa suami saya bersama perempuan itu di kedai minum kelihatan mesra. Apakah petunjuk itu dari Allah. Apa yang harus saya buat ustaz.

   
 317. gentarasa

  5 August 2015 at 12:25 pm

  Assalamualaikum.

  Petunjuk dari mimpi tidak boleh digunaan sebagai bukti untuk menghukum dan mengambil keputusan. Pastikan kebenaran dengan mendapat berita dari sumber yang benar. Kemudian solat istikharah dan buatlah keputsan berdasarkan maklumat dan berita yang benar. Wallahuaklam.

   
 318. harrylaks

  1 January 2016 at 10:46 am

  best entry…………., InsyaAllah bermanfaat buat sy dan semua kalangan yang membacenye.

  Thanks Ustadzd for the best created and make an inspiration to the peoples who are still looking for the couple (berjodoh dengan yg baek).

   
 319. sya

  23 February 2016 at 5:06 pm

  Assalamualaikum ustaz ,

  Sy berminat nak tanye soalan tentang jodoh. Sy pernah bertunang dulu, lagi brapa bulan nak kahwin kami putus, dan sepanjang putus, sy hari2 berdoa, kalau betul dia jodoh sy , dekat kan la dia , kalau dia bukan jodoh sy , jauh kan la dia, hari2 masa solat sy akan doa mcm tu , now , dia muncul balik , sy xtau nak cakap cmne ,sy gembira ke sedih ke , mcm2 prasaan ada, tapi bile sy tanye tentang kawen , dia akan ckp tau la dia nak buat cmne,tapi smpai skrg dia mcm xde take action , kadang buat sy berfikir btul ke dia nak sy ,atau sbalik nya? sy amat buntu 🙁

   
 320. sya

  23 February 2016 at 5:07 pm

  Assalamualaikum ustaz ,

  Sy berminat nak tanye soalan tentang jodoh. Sy pernah bertunang dulu, lagi brapa bulan nak kahwin kami putus, dan sepanjang putus, sy hari2 berdoa, kalau betul dia jodoh sy , dekat kan la dia , kalau dia bukan jodoh sy , jauh kan la dia, hari2 masa solat sy akan doa mcm tu , now , dia muncul balik , sy xtau nak cakap cmne ,sy gembira ke sedih ke , mcm2 prasaan ada, tapi bile sy tanye tentang kawen , dia akan ckp tau la dia nak buat cmne,tapi smpai skrg dia mcm xde take action , kadang buat sy berfikir btul ke dia nak sy ,atau sbalik nya? sy amat buntu 🙁

   
 321. eyka alias

  3 September 2016 at 9:01 am

  salam ustaz…

  saya mempunyai masalah yang mana ibu saya terlalu memilih jodoh.membuat saya rasa runsing..pasangan saya bekerja sebagai jurutera di syarikat swasta, mempunyai pelajaran agama…banyak kali saya cuba memberitahu beliau di usia 27 tahun ni bukan mudah untuk saya mencari jodoh lain..alasan tidak menerima pasangan saya adalah kerana:
  1-adik beradik ramai dan merupakan anak lelaki tunggal dari 6 beradik
  oleh kerana adik beradik ramai nanti susah hidup saya…
  2-duduk di rumah flat-orang susah

  ibu saya mempunyai persepsi yang begini dan susah untuk saya memberi penjelasan. beliau juga tidak mahu berjumpa dengan pasangan.

  saya mohon nasihat ustaz

   

Leave a Reply

 
%d bloggers like this: